Колектори зароблять 1-1,5% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Колектори зароблять 1-1,5%

Фондовий ринок
483
Під кінець року на ринку повинен відбутися бум продажів фінустановами своїх безнадійних портфелів колекторським компаніям.
За даними НБУ, на 1 липня 2008 р. частка проблемної заборгованості населення перед банками склала 1,5% від загального кредитного портфеля; за даними Асоціації українських банків - 1,7%. Але за оцінками західних рейтингових агентств (зокрема Standard & Poor's), 75% кредитів, виданих українськими фінустановами, можна назвати проблемними.
"За даними незалежних аналітиків, заборгованість українців перед кредитними організаціями за шість місяців поточного року склала близько 25,3 млрд. грн., тобто 15% від загального кредитного портфеля банків",- стверджує гендиректор Європейського агентства з повернення боргів Олександр Ільчук. За його прогнозами, до кінця року цей показник виросте до 28,7 млрд. грн. (17%).
На думку учасників ринку, причин для збільшення проблемних кредитів декілька: недостатній розвиток скорингу (бальна система перевірки платоспроможності клієнта при видачі кредиту); відсутність єдиного бюро кредитних історій зі спільною базою даних; мляве співробітництво з колекторськими компаніями і високі темпи інфляції. Не останнім фактором виявилася і національна ментальність. "Якщо на Заході позичальник на кілька років уперед прораховує витрати по майбутньому кредиту, то наші громадяни вважають, що банк закриється відразу після того, як дасть їм грошей - і повертати кредит не доведеться", - відзначають банкіри. Таким чином, основну частину проблемного портфеля банків становлять незабезпечені кредити, видані фізособам (частка забезпечених у ньому не перевищує 3-5%), повернення яких фінустанови все охочіше доручають фахівцям з колекторських компаній.
Сьогодні заборгованість, що перебуває в роботі в колекторів, становить 1-1,2 млрд. грн., що відчутно перевищує попередні прогнози. Причому це не тільки борги перед банками. На заборгованість фізосіб перед банками припадає близько 80% (у найближчі кілька років повинна скоротитися до 68%), частка страхових компаній (СК) виросте до 13%, а телекомунікаційних компаній - до 6%.
"У телекомунікаційних компаній є ефективний спосіб боротьби з боржниками у вигляді відключення клієнтів, - пояснює Олександр Ільчук. - Але ми вважаємо, що вони перейдуть до більш ефективного стягування боргів без зменшення обсягів наданих послуг". Збільшення частки страховиків пояснюється масовим страхуванням банками ризиків при видачі кредитів, що автоматично приводить СК після виплати страховки в клієнти до колекторських агентств. Також є прецеденти, коли колектори займаються стягненням боргів населення перед підприємствами ЖКГ, і цей сегмент вважається досить перспективним (заборгованість населення з оплати житлокомпослуг становить майже 8 млрд. грн.).
Під кінець року, упевнений Олександр Ільчук, на ринку буде спостерігатися бум продажів фінустановами своїх безнадійних портфелів колекторським компаніям. Комісія колектора складе 5-15% від загального обсягу портфеля. "Раніше їх не було кому купувати, а такий продаж дозволить банкам почистити активи", - упевнений пан Ільчук.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас