Експерти: До кінця року гривневі автокредити будуть коштувати понад 25% річних — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: До кінця року гривневі автокредити будуть коштувати понад 25% річних

Кредит&Депозит
356
За перше півріччя 2008 року темп приросту середньої ефективної ставки по п'ятирічних гривневих автокредитах склав 30%. Для порівняння, за аналогічний період минулого року, даний показник був негативним і склав "- 7%".
За прогнозами експертів, якщо кредити будуть дорожчати такими ж темпами, то до кінця цього року середня вартість гривневих автокредитів перевищить позначку 25% річні.
За даними компанії Простобанк Консалтинг у середині липня 2008 року середні ефективні ставки по кредитах на нові авто іноземного виробництва терміном на п'ять років склали 22,24% у гривні, 15,70% у доларах, 14,29% у євро.
Таким чином, для подолання межі 25% річних до кінця року, подорожчання по гривневих автокредитах повинно скласти трохи менше 3%. Такий приріст ставок може бути абсолютно реальним, з огляду на той факт, що тільки за травень - червень цього року середні ставки підвищилися більш ніж на 2%.
Причини подорожчання залишаються колишніми. "Ставки ростуть через дефіцит і подорожчання ресурсів у банків - вважає Ольга Єгоркіна, начальник управління розробки та вдосконалення роздрібних продуктів АКБ "Європейський". - Виходячи з поточної ринкової ситуації, процентні ставки по авто і далі будуть рости. Наскільки виростуть ставки, складно сказати, але як мінімуму на 2-3%".
Крім того, позичальників очікує відсутність звичного вибору акцій восени цього року. "Початок осені, як правило, завжди характеризується пожвавленням на ринку кредитування, до якого банки виходять із цікавими ціновими пропозиціями. Цього року подібна практика буде не настільки вираженою і банки обмежаться локальними акціями з певними автосалонами", - відзначає Дмитро Замотаєв, начальник Управління кредитними продуктами роздрібного банкінгу "Укргазбанку".
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас