Нацбанк зробив сальдо — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк зробив сальдо

Валюта
3608
Національний банк зафіксував в I півріччі різке погіршення негативного сальдо торговельного балансу в 2,3 рази - до $8,1 млрд. Але цей дефіцит з лишком компенсував приплив інвестицій і позикового капіталу, що збільшився в 1,6 рази - до $9 млрд. При цьому обсяг припливу довгострокових кредитів у кілька разів перевищив розмір відтоку коротких грошей. Таку тенденцію економісти вважають позитивною для України.
Учора Нацбанк оприлюднив звіт "Оцінка стану платіжного балансу України в I півріччі 2008 року", відповідно до якого негативне торговельне сальдо виросло в 2,3 рази - до $8,1 млрд. Це відбулося завдяки тому, що імпорт товарів виріс на 52,5% - до $40,9 млрд, тоді як експорт - усього на 40,5% - до $32,8 млрд. Розрив у темпах зростання склав 12 процентних пунктів, тоді як в аналогічний період 2007 року - 2 процентних пункти. Втім, позитивне сальдо торгівлі послугами ($574 млн) і грошових переказів знизило дефіцит поточного рахунку платіжного балансу до $6,7 млрд.
При цьому Нацбанк зафіксував у травні-червні зменшення торговельного дефіциту: якщо у квітні він становив $2 млрд, то в червні - $536 млн. "Ціновий бум на енергетичні та сировинні ресурси на світових ринках привів до того, що в червні вперше за всю історію складання платіжного балансу темпи приросту як експорту, так й імпорту товарів перевищили рівень 60% і становили 61,8% і 63% відповідно", - повідомили в НБУ. Такий бум, як і колись, забезпечили зростання експорту металургійної продукції (+47%) і імпорт товарів машинобудування (+59,3%).
Експерти говорять, що в II півріччі такі високі темпи збільшення експорту збережуться частково. "Галузеві експерти очікують зниження темпів зростання поставок продукції металургії і хімії при стабільному високому попиті на аграрну продукцію", - відзначає аналітик ІК Dragon Capital Олена Білан. На думку начальника аналітичного відділу агентства AAA Марії Колесник, природні катаклізми на Західній Україні незначно знизять обсяги експорту української агропродукції: "Можна чекати лише зниження експорту ріпака, але ми вже зібрали його більше від запланованого - 2,2 млн т".
Але погіршення товарного сальдо поки не несе ризики для валютної стабільності в країні, адже чистий приплив капіталу перекриває дефіцит коштів, відзначається у звіті Нацбанку. За I півріччя чистий приплив по фінансовому рахунку платіжного балансу виріс в 1,6 рази і досяг $9 млрд, дозволивши втримати сальдо платіжного балансу профіцитним - у розмірі $2,3 млрд.
Обсяг припливу інвестицій збільшився в 1,4 рази - до $5,1 млрд, а середньо- і довгострокових кредитів та єврооблігацій на 27,1% - до $6,7 млрд. Їх тепер більше стали залучати компанії (зростання в 1,8 рази - до $2,3 млрд), ніж банки (+10,1% - до $4,3 млрд), яким стало складніше працювати на зовнішніх ринках. При цьому відтік коротких грошей упав на $1,6 млрд (див. графік).
"Фінансова криза знизила ступінь довіри до українських банків, але високі темпи економічного зростання України збільшили довіру інвесторів до підприємств", - говорить експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. "Зниження частки короткострокових кредитів Нацбанк почав фіксувати ще за підсумками I кварталу і пов'язував це з боротьбою зі спекулятивним капіталом і фіктивними фінансовими операціями, - відзначає пані Білан. - Продовження тенденції - однозначно позитив для економіки".
Структура платіжного балансу України, $ млн
Джерело: Нацбанк
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас