Споживчі кредити залишаються найбільш невигідними — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Споживчі кредити залишаються найбільш невигідними

Кредит&Депозит
671
Кредити, які видаються в магазинах, - найдорожчий вид банківських послуг. У деяких банках клієнтові позичають тільки за умови, що він поверне подвійну вартість товару. Банкіри пояснюють таку дорожнечу тим, що вони позичають майже навмання, не знаючи, чи повернуть їм гроші.
"У багатьох магазинах до представника банку стоїть черга із шахраїв", - говорить голова правління OTP Bank Дмитро Зінков. Саме високі ставки, за задумом фінансистів, повинні компенсувати втрати від крадіжки кредитів. Чесний клієнт платить за себе і за того, хто гроші не повертає.
Для того щоб знизити ризики неповернень, деякі банки створили так звані бюро кредитних історій. Через них банкіри обмінюються даними про позичальників, що дає можливість відмовляти шахраям і знижувати ставки для чесних клієнтів.
Хоча на словах банкіри й обіцяють зниження ставок на позики, на практиці вартість кредитів дотепер тільки росла. "З огляду на ступінь розвитку бюро в Україні, очікувати цього (зниження ставок. - Ред.) у середньостроковій перспективі не доводиться", - попереджає начальник прес-центру Дельта Банку Олена Яіцька.
Причини для скнарості тепер з'явилися нові - бюро кредитних історій працюють, але даних у них ще занадто мало. "Близько 66% банків не перебувають ніде і навіть не думають про це", - стверджує Пшеничний. А директор департаменту фінансово-кредитного аналізу МБКІ Самат Алданов вважає, що бюро зберуть інформацію про всіх клієнтів банків тільки до кінця цього року.
За матеріалами:
24.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас