Російська компанія цікавиться купівлею частини "Хімпрому" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російська компанія цікавиться купівлею частини "Хімпрому"

Фондовий ринок
208
Керуючий санацією первомайського "Хімпрому" Юрій Дуденков повідомив про те, що веде переговори про продаж частини цілісного майнового комплексу заводу "з декількома зацікавленими інвесторами з України та Росії", один із яких - найбільший виробник алюмінію у світі "Русал".
За словами представника "Хімпрому", що побажав залишитися неназваним, за свої активи завод має намір виручити не менше 100 млн грн. "Гроші, залучені від продажу цілісних майнових комплексів, будуть направлені на погашення більшої частини кредиторської заборгованості із затверджених судом 160 млн грн, - відзначив пан Дуденков. - Інша частина заборгованості буде покрита за рахунок дебіторської заборгованості". В "Русалі" учора від коментарів відмовилися.
ДП "Хімпром" (Первомайськ, Харківська область) спеціалізується на виробництві рідкого хлору, хлорного вапна, полівінілхлоридних смол, пестицидів і каустичної соди. Із січня 2004-го по травень 2007 року підприємство простоювало. Із травня по серпень минулого року його продажі склали $7,5 млн, однак через нерентабельність виробництва "Хімпром" був змушений знову зупинитися. Виробничі потужності заводу дозволяють щорічно виробляти 55 тис. т ПВХ, 50 тис. т хлору і 65 тис. т каустичної соди.
Аналітик російської ІК "Метрополь" Максим Худалов вважає, що "Русал" у першу чергу можуть цікавити потужності з виробництва каустичної соди, що використовується в якості одного з компонентів при переробці глинозему - сировини для виробництва алюмінію.
Втім, у Харківській облдержадміністрації розраховують зацікавити "Русал", у тому числі і виробництвом ПВХ. Нагадаємо, відповідно до плану санації "Хімпрому", затвердженого 2 квітня 2008 року Госпсудом Харківської області, на потужностях заводу будуть створені десять цілісних майнових комплексів, на сім з яких планується залучити інвестора. Інші три відійдуть державі, колективу й у комунальну власність. Зокрема, виробництво хлору та каустичної соди залишиться в держвласності, вапна - буде передано в оренду колективу, а очисні споруди - у комунальну власність.
Тим часом експерти вважають, що "Русал", швидше за все, не займеться виробництвом ПВХ. На думку голови наглядової ради найбільшого виробника азотних добрив в Україні концерну "Стирол" Миколи Янковського, на "Хімпром" логічно було б залучити спеціалізованого інвестора: російських Лукойла, Сибура або "Ренову". "ПВХ одержують із вінілхлориду, виробництво якого залежить від нафтопереробки", - говорить пан Янковський.
В "Хімпромі" стверджують, що раніше вже вели переговори з Лукойлом і "Реновою", однак компанії відмовилися від їхньої пропозиції. "Ті ж ЛУКОЙЛ і СИБУР пішли по шляху будівництва виробництва з нуля", - відзначає Юрій Дуденков. Нагадаємо, торік ЛУКОЙЛ оголосив про намір інвестувати близько $1 млрд у будівництво нових виробництв - хлору, каустичної соди та ПВХ на Калуському "Карпатнафтохімі". Існуючі в Україні виробничі потужності з виробництва ПВХ, зокрема на "Дніпроазоті", а також поява нових на "Карпатнафтохімі" роблять інвестиції в "Хімпром" ризикованими, вважає Микола Янковський. Втім, Юрій Дуденков упевнений, що при достатніх інвестиціях, які в Міністерстві промислової політики оцінюють в 500-600 млн грн, "Хімпром" зможе зайняти нішу на ринку в 10-15%.
Олександр Чорновалов
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас