Експерт: Фондовий ринок може показати "відскок" до 30% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Фондовий ринок може показати "відскок" до 30%

Фондовий ринок
1244
Фондовий ринок України може "відскочити" на 30%, вважають експерти КУА "Foyil Asset Management Ukraine". Цей підйом може стати реакцією на заходи, введені Комісією цінних паперів і біржами США.
У відповідь на заходи, введені із сьогоднішнього дня комісією США, інвестиційні фонди скорочують кількість акцій, які вони готові позичити. Фонди бояться, що ринок порине в депресію, і їм не вистачить акцій для власних потреб. Глави хеджевих фондів говорять, що стурбовані збільшенням дзвінків від брокерів та інвестфондів, які просять повернути їхні акції назад.
"Це може привести до так званого "короткого стиснення", при якому шорт-селлери для закриття позицій будуть змушені купувати акції за високим курсом, побоюючись ще більшого його зростання, - вважає Дмитро Мошкало, віце-президент КУА "Foyil Asset Management Ukraine". - Якщо дані побоювання, хоч частково підтвердяться, ринки можуть "відскочити" на 10-15%. Фондовий же ринок України на даному тлі може показати "відскок" до 30%".
На думку експертів КУА "Foyil Asset Management Ukraine", зростання шортінгу на фондовому ринку обумовлене у значній мірі зростаючим впливом хеджевих фондів, на які припадає левова частка активності. Згідно з даними Hedge Fund Research, фонди, що купують і продають акції на коротких позиціях, акумулюють близько 40% загального капіталу всіх світових хеджевих фондів, що обраховується в $3 трлн.
Збільшення числа хеджевих фондів 130/30 (фонди, у яких на кожні 130 % довгих позицій є 30% коротких - прим.) сприяло надходженню додаткових $100 млрд на фондовий ринок, з яких, відповідно, $30 млрд припали на шорт-селлінг.
За три роки до 2006 обсяг коротких продажів виріс у чотири рази - до $5 трлн, за даними Лондонської бізнес-школи. Ціна шортінгу за цей же час виросла приблизно на 300%. Звичайно хеджевики позичають акції для коротких позицій у таких інвестфондів, як Fidelity, або Barclays Global Investors.
Нагадаємо, що Комісія цінних паперів і бірж (SEC) ввела екстрені правила для короткого продажу акцій іпотечних агентств Fannie Mae, Freddie Mac і ще 17 фінансових компаній, у тому числі найбільших інвестбанків - Lehman Brothers, Goldman Sachs, Merrill Lynch та Morgan Stanley. Правила будуть діяти протягом 30 днів починаючи із сьогоднішнього дня. Надалі комісія має намір поширити їх на весь ринок.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас