ПФТС визначила нових лідерів ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ПФТС визначила нових лідерів ринку

Фондовий ринок
498
Для усунення використання технічних угод між членами біржі ПФТС, метою яких є штучне завищення місця в рейтингу торговців цінними паперами, біржа змінила правила складання рейтингів, увівши коефіцієнт активності. Його розмір залежить від частки всіх контрагентів торговця в обсязі торгів. Чим більше в трейдера партнерів, тим вищий його рейтинг. Раніше шкала враховувала лише обсяг, кількість угод і маркет-мейкерство.
Учора біржа ПФТС оприлюднила рейтинг найактивніших торговців цінними паперами за червень, розрахований з урахуванням коефіцієнта активності. "Ми порівнювали розрахунки рейтингу за новою методикою за квітень-травень із рейтингами, складеними за старою методикою. Відмінності були очевидні. Компанії, у яких велика кількість угод припала на одного контрагента, пристойно падали - це дрібні компанії, пов'язані з великими торговцями", - сказав начальник інформаційно-аналітичного відділу ПФТС Андрій Коломієць.
Дійсно, у червні топ-10 ринку відкоригувався. Перше місце в рейтингу торгівлі акціями зберегла Dragon Capital, але із другої по четверту позиції зайняли компанії, що раніше замикали топ-10: "Трійка Діалог Україна" змістила з 2-го місця Foyil Securities, Galt & Taggart Securities підсунула з 3-ї позиції Concorde Capital, а 4-у зайняв "Сінком". Зі списку лідерів ринку вибули "ФТД Капітал" (22-е місце після 4-го в травні), "Столиця-цінні папери" (30-е після 6-го) і "Фондова компанія 'Кліринговий дім'" (33-є після 10-го).
"Рейтинг за червень показав, що немає можливості укладати угоди тільки з однією компанією. Тепер для здійснення цього прийдеться дуже потрудитися, тому що потрібна буде не одна така компанія, а десять", - прокоментував результати пан Коломієць. У десятку ввійшли "Ренесанс Капітал Україна", Alfa Capital і банк "Форум".
Торговці називають нову методику об'єктивною, при цьому на місце в рейтингу вплинуло і зниження обсягу торгів у червні. "Думаю, це викликано новою методикою розрахунку рейтингу", - сказав директор "ФТД Капітал" Олександр Лимаренко. А виконавчий директор "ФК 'Кліринговий дім'" Володимир Колодезев пояснив низькі показники компанії малоактивною діяльністю в червні. "Приємно бути в десятці перших, але робота важливіша, ніж рейтинг", - упевнений він. Цю ж причину назвав брокер "Столиця-цінні папери" Олексій Юрченко: "Активність була невисока, і, чесно кажучи, рейтингу великого значення не надаємо. Хоча рейтинг за червень більш справедливий".
Начальник відділу з торгівлі цінними паперами "Трійка Діалог Україна" Володимир Грищенко підтримує новий рейтинг: "Дрібні торговці пішли на свої місця - це ті, хто робить технічні угоди для інших торговців". "Причина двояка: зниження рівня в рейтингу ПФТС пояснюється як зміною методології розрахунку рейтингу, так і зниженням обсягу торгів у зв'язку з вичікуванням з боку інвесторів підйому ринку. Раніше одним з основних критеріїв у розрахунку рейтингу був обсяг угод, а зараз - їхня кількість", - сказав Ъ керуючий директор Foyil Securities Олександр Сандул.
Думки великих торговців щодо нової методики розійшлися. "Ця методика теж дозволяє маніпулювати, і Dragon Capital цим скористалася. Для цього необхідно домовитися із двома-трьома торговцями. Сто відсотків, що минулого місяця було маніпулювання", - упевнений директор торговельного департаменту ІГ "Сократ" Володимир Пономаренко. ЗАТ "ФК 'Сократ'" у червні опустилося з 5-ї на 6-у позицію, а ТОВ "Фінансова компанія 'Сократ'" - з 13-ї відразу на 28-у. Заступник торговельного департаменту ІК Dragon Capital Денис Мацуєв вважає інакше: "Ми задоволені своїм першим місцем. А 'Сократ' обурюється, тому що раніше 'Сократ-1' ганяв угоди з 'Сократом-2'. Дані червня відображають реальну ситуацію". Але лідери ринку не змінилися, говорить брокер ІК Concorde Capital Анастасія Назаренко: "Активні учасники однаково залишаються на лідируючих позиціях".
Петро Шевченко
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас