Лук'янов: Гривню краще прив'язувати до російського рубля — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лук'янов: Гривню краще прив'язувати до російського рубля

Валюта
566
Українська економіка не може собі дозволити прив'язку гривні до євро. Це дуже неоднозначний, складний і небезпечний крок. Про це заявив народний депутат України від Партії регіонів Владислав Лук'янов, коментуючи інформацію про те, що МВФ рекомендував Нацбанку в рамках боротьби з інфляцією повністю відмовитися від прив'язки гривні до долара і перейти до роботи з євро.
"Якщо Україна прив'яже гривню до євро, то в нас виникнуть проблеми зі збільшенням вартості експорту й експортно-орієнтовані галузі почнуть спочатку знижувати свою рентабельність, а потім змушені будуть скорочувати своє виробництво та експорт. При цьому імпорт почне збільшуватися, тому що тверда і дорога гривня буде на руку імпортерам і набагато легше буде завозити сюди імпортний товар і продавати його", - повідомив політик.
За його словами, "можна перейти на змінний курс гривня - долар, але не варто впиратися в прив'язку гривня - євро".
"Якщо говорити про середньострокову тенденцію, тобто в перспективі на півроку або рік, ми побачимо істотне подорожчання енергоносіїв, у першу чергу це стосується газу, нафти, дизельного палива. А це збільшить зростання інфляції та вдарить по українській економіці", - відзначив В.Лук'янов.
Нардеп вважає, що наступним фактором після зростання цін на енергоносії буде підвищення цін на продовольство. "Багато хто в сільському господарстві вирощує олійні культури для того, щоб переходити на біопаливо, а це теж б'є по ринку продовольства і підштовхує ціни нагору", - підкреслив він.
"Нам краще подивитися на прив'язку до російського рубля, тому що це країна-виробник енергоресурсів. І заодно нам потрібно було б переглянути нашу зовнішню політику, і, переорієнтувавшись на ЄЕП, Україна могла б одержати підтримку для економіки, знизити рівень інфляції, що сприяло б зростанню життєвого рівня населення", - резюмував В.Лук'янов.
За матеріалами:
ИнтерМедиа Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас