Багаті теж платять — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Багаті теж платять

Кримінал
757
Міжнародна організація Transparency International звинуватила країни "великої вісімки" у тому, що вони не виконують узяті на себе зобов'язання щодо посилення боротьби з корупцією за кордоном. У новому звіті стверджується, що тим найрозвиненіші країни фактично заохочують зростання корумпованості в інших державах. Найбільш прогресивним було визнано законодавство Німеччини, де щороку зростає кількість судових розслідувань у справах про дачу хабарів місцевими підприємцями закордонним чиновникам. Торік подібних справ було 88, в 2006-му - 65. Найгіршими стали Канада, Італія, Великобританія і Японія. Але всім без винятку країнам було рекомендовано посилити покарання за цей вид правопорушень.
Український уряд також заявляє про бажання вжити заходів для боротьби з корупцією. Рада Європи схвалила "антикорупційний пакет" законопроектів, розглянутий Верховною Радою в першому читанні. У розроблений Мін'юстом пакет входять проекти законів про основи запобігання та протидії корупції, відповідальність юрсіб за корупційні правопорушення та інше. Доопрацьовані після першого читання законопроекти були передані Раді Європи для експертного висновку. На думку Драго Коса, голови Групи держав проти корупції відповідного підрозділу Ради Європи, зусилля українських законодавців заслуговують високої оцінки.
Прем'єр Юлія Тимошенко закликала вітчизняних підприємців повідомляти про урядовців-хабарників у сфері держзакупівель і пообіцяла залучити МВС до розслідування всіх таких сигналів. Вона також запропонувала створити в Раді підприємців групу для розробки пропозицій щодо боротьби з "відкатами". Підготовлені пропозиції включать у проект закону про держзакупівлі, що у вересні буде розглядатися вже в другому читанні.
Середній розмір хабара чиновникам в Україні фахівці МВС оцінюють в 25,6 тис. грн, а загальна сума хабарів, переданих за першу половину року, склала понад 22,3 млн грн. Цього року було викрито близько 1700 випадків хабарництва, з яких 82% - одержання хабара, а 18% - давання хабара.
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас