Експерт: Найближчим часом можуть набути популярність клубні кредити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Найближчим часом можуть набути популярність клубні кредити

Кредит&Депозит
494
"Клубний кредит є одним з видів міжнародних банківських кредитів, що надається позичальникові за домовленістю декількома фінансовими організаціями, так званим "клубом", у тому числі і банками, з якими позичальник має історично сформовані тривалі відносини, і передбачає поділ кредитних ризиків між ними", - розповів начальник відділу фондування і відносин з інвесторами управління міжнародного бізнесу ВАТ "Родовід Банк" Ігор Єгоренко.
За його словами, такий вид фінансування схожий на стандартний синдикований кредит, однак у клубному кредиті участь у позиці малої кількості кредиторів є результатом приватних переговорів сторін, а не синдикацією на відкритому ринку.
"У порівнянні із синдикованими кредитами обсяг клубного фінансування є порівняно невеликим, а термін у більшості випадків становить один рік", - відзначив експерт.
На його думку, клубні кредити не надто поширені в Україні. "Справа в тому, що не в багатьох вітчизняних банків є досить щільні і довгострокові відносини із закордонними партнерами, готовими надати фінансування на подібних умовах. Також залишається відкритим питання вартості самої позики, що у більшості випадків перевищує вартість ринкових транзакцій", - говорить Ігор Єгоренко. За його словами, сьогодні у зв'язку з несприятливою кон'юнктурою міжнародного ринку цей вид угод може бути затребуваний у більшій мірі, ніж у недалекому минулому, коли банки частіше використовували такі ринкові інструменти фондування як випуск єврооблігацій і синдиковані кредити.
Аналізуючи інструменти залучення зовнішніх ресурсів, експерт відзначив, що на сьогоднішній день, через обмежену ліквідність на міжнародному ринку, непевність інвесторів і кредиторів найбільш привабливими і зручними залишаються звичайні двосторонні кредити. Оскільки цей вид міжнародного фондування є найбільш простим і швидким в оформленні й у великій мірі не залежить від ситуації на відкритому ринку.
За матеріалами:
UABanker.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас