ПФТС посилила умови визначення лідерів ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ПФТС посилила умови визначення лідерів ринку

Фондовий ринок
221
Рада асоціації ПФТС 9 липня змінила правила складання щомісячних і річних рейтингів торговців цінними паперами ПФТС. Дотепер місце торговців у такому рейтингу визначалося з урахуванням трьох факторів. Підсумовувалися бали за загальний обсяг і кількість укладених торговцем угод з коефіцієнтом 0,5. Якщо ж торговець також був маркет-мейкером, то отримана сума додатково множилася на коефіцієнт маркет-мейкера (K=1+0,025x; N - кількість цінних паперів, по яких торговець виступає маркет-мейкером).
Тепер же вводиться четвертий показник - коефіцієнт активності. Його розмір залежить від частки всіх контрагентів торговця цінними паперами в обсязі його торгів. Чим більше в торговця партнерів, тим вищий цей показник, а виходить, і місце торговця в загальному рейтингу ПФТС. Наприклад, якщо частка одного контрагента менше 25%, то коефіцієнт становить 1, а якщо 70% або 100%, то 0,135 і 0,05 відповідно.
"Це зроблено для того, щоб визначався рейтинг активних компаній, а не тих, хто уклав одну гігантську угоду та опинився на другому місці", - пояснив начальник інформаційно-аналітичного відділу ПФТС Андрій Коломієць. Нова формула буде використана вже при визначенні червневого рейтингу торговців, який ПФТС оприлюднить в найближчі дні.
"При складанні рейтингу акцент зміщений на укладання торговцем великої кількості угод з необмеженою кількістю контрагентів - не з одною-двома компаніями, а з усім ринком", - уточнив пан Коломієць. За його словами, оновлений рейтинг буде показувати об'єктивний результат, виявить тих, "хто реально торгує на ринку". На біржі впевнені, що на перші позиції вийдуть ті компанії, які "формують ліквідність ринку". Щоб зайняти високі позиції, торговцям буде необхідно не тільки збільшити коло контрагентів, але й проводити угоди через торговельну систему ПФТС. "У рейтинг увійдуть тільки угоди, укладені за допомогою акцепту, - відзначив начальник торговельного відділу ІФГ 'Сократ' Олег Шипанюк. - А раніше можна було завести на біржу угоду на 20 млн грн".
Учасники ринку вважають, що нові правила необхідні, щоб очистити рейтинг від впливу так званих двосторонніх "рейтингових угод" наприкінці кожного місяця, за допомогою яких торговці штучно завищували свої позиції в рейтингу.
"Це буде стимулювати торговців укладати договори на біржі, але через це значно знизяться обсяги торгів. Усі розуміють, що більшість оборотів - це технічні угоди, пов'язані з одержанням рейтингу, - говорить начальник відділу з торгівлі цінним паперам ІК 'Трійка Діалог Україна' Володимир Грищенко. - Наприкінці місяця обсяги завжди збільшуються на 30-50%, тепер це повинно згладитися". Як приклад торговці наводять рейтинг квітня, коли ЗАТ "ФК 'Сократ'" і ТОВ "Фінансова компанія 'Сократ'" зайняли 1-е і 2-е місця відповідно, тоді як у березні - 3-є і 4-е, у травні - 5-е і 13-е.
Але нова методика складання рейтингу може негативно вплинути на торговців українського фондового ринку, вважає заступник директора торговельного департаменту ІК Dragon Capital Денис Мацуєв. "У нас за статистикою найбільше угод на внутрішньому ринку укладається з 'Трійка Діалог Україна', тому що вони досить активні, так само, як і ми. І це не фіктивні, а реальні угоди. Цей коефіцієнт буде спотворювати реальну діяльність компаній, тому тут палиця з двома кінцями", - говорить він.
Петро Шевченко
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас