Тимошенко вводить нові правила фондового ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко вводить нові правила фондового ринку

Фондовий ринок
1084
Уряд схвалив заборону на внесення векселів у статутні фонди компаній. Після прийняття такого закону статутний капітал повинен буде наповнюватися грішми та акціями, упевнені в Держкомісії цінних паперів і фондового ринку.
Експерти вважають, що ці зміни необхідні, тому що вони вплинуть на підвищення платоспроможності компаній, пише газета. Учора Кабінет міністрів схвалив проект закону Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо обігу векселів, яким уряд хоче посилити їхній обіг у країні. Відповідно до документа, заборонено розраховуватися векселями з державним і місцевим бюджетами.
"У бюджет повинні надходити гроші, а не відстрочки", - заявив газеті голова Держкомісії цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР) Анатолій Балюк.
За порушення умов видачі векселя - відсутність документального підтвердження факту поставки товару і виконання робіт, невизначення в договорі умов проведення розрахунків з використанням векселів або позначення суми платежу за векселем, що більша від суми зобов'язань, - буде накладений штраф у розмірі 25-50% від суми платежу за векселем.
У той же час, у статті 86 Господарського кодексу буде передбачена заборона на внесення векселів у статутні фонди (СФ) підприємств. "Статутні фонди компаній повинні наповнюватися грішми або акціями", - резюмував пан Балюк. Пропозиція комісії ґрунтувалося на директивах Європейського союзу, які забороняють наповнювати СФ векселями.
"Найвідоміший випадок із внесенням векселів у статутний фонд пов'язаний із Кременчуцьким НПЗ (Укртатнафта) - у сумі 18,3% статутного капіталу цієї компанії. Це була резонансна подія. Коли минуло десять років, почалися судові позови, тому що векселі були невиконаними", - говорить Анатолій Балюк.
За інформацією Комерсанта, учасники ринку вважають, що дії Кабміну направлені на витіснення з ринку фіктивних фірм і підвищення фінансової стабільності інших компаній.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас