Іноземці відступають — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іноземці відступають

Фондовий ринок
2288
Останнім часом почастішали випадки відмови іноземців від покупки українських банків. Недавно National Bank of Greece остаточно відмовився від придбання Кредитпромбанку. До цього аналогічні переговори були перервані з Укргазбанком, а Erste Bank відмовився від "Дельта Банку". Правда, грецький банк продовжує переговори про придбання "Родовiд Банку", однак форсувати угоду, на думку експертів, також не буде.
Ситуація показує, що міжнародна фінансова криза і негативні макроекономічні процеси в Україні створили якісно нове операційне середовище для комерційних банків. Можливе уповільнення темпів економічного зростання в країні і висока інфляції зменшують передбачувані доходи населення, перешкоджають довгостроковим інвестиціям і створюють невизначеність в економічній діяльності підприємств. Це може привести до збільшення простроченої заборгованості в корпоративних і роздрібних портфелях банків. При цьому банки в цілому ще не нагромадили достатнього досвіду і коштів для роботи з великою кількістю прострочених кредитів, а юридична система та інфраструктура в країні можуть не впоратися з потенційним масовим напливом справ зі стягнення заборгованості.
Одночасно із цим банки мають обмежені можливості фінансування на зовнішніх ринках, вартість запозичень зросла, гривнева ліквідність стримується регулятором, що диктує стабільно високі ставки на міжбанківському ринку, а ринок облігацій залежить від нестабільного попиту іноземних фондів.
Очікується, що темпи зростання банківської системи істотно зменшаться - з 76% в 2007 р. до 30%-40% в 2008 р. Така ситуація фактично зводить нанівець можливості вибухового зростання, характерного для попередніх років, і не дає можливості для реалізації досить успішних у недавньому минулому бізнес-моделей, націлених на швидке вирощування банків на продаж.
"У цих умовах стратегія бурхливого зростання філіальної мережі (кількість на 1 тис. жителів) і активів не є настільки очевидною та привабливою для акціонерів і потенційних покупців банків в Україні, як раніше. Не дивно, що угоди, що очікувалися, із продажу банків стратегічним інвесторам не відбулися цього року, оскільки як існуючі акціонери, так і потенційні покупці переосмислюють свої підходи", - повідомив старший банкір ЄБРР Олександр Павлов.
Істотну роль у процесі консолідації та зміцненні банківського сектора могли б зіграти злиття та поглинання банків, які, зокрема, сприяли б створенню нових великих місцевих фінансових інститутів. Однак погана пристосованість українського законодавства і підзаконних актів, що регулюють практичну реалізацію подібних угод, перешкоджає їхньому активному розвитку і тим самим гальмує зростання національного українського банківського капіталу та системи в цілому.
Олександр Дубінський
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас