Словаччина приєднається до зони євро з 1 січня 2009 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Словаччина приєднається до зони євро з 1 січня 2009 р.

Валюта
96
Європейський союз формально дозволив Словаччині увійти до зони євро з 1 січня 2009 р. Як передає Associated Press з посиланням на дипломатичні джерела в ЄС, міністри фінансів країн зони євро встановили обмінний курс для словацької крони у розмірі 30,126 крони за 1 євро.
Таким чином, Словаччина стане 16-м членом єврозони. Коментуючи цю подію, єврокомісар з питаннях економіки і кредитно-грошової політики Хоакін Альмунія заявив, що входження Словаччини до зони євро є "великим успіхом" європейського грошового союзу.
Сьогодні 1 євро дорівнює 30,293 словацької крони.
Зараз єдина європейська валюта діє в Австрії, Бельгії, Греції, Ірландії, Іспанії, Італії, Нідерландах, Люксембурзі, Німеччині, Португалії, Фінляндії, Франції, Словенії, на Кіпрі і на Мальті.
На даний момент євро використовують 318 млн людей в 13 з 27 держав - членів Євросоюзу. Кіпр і Мальта, ставши з 1 січня 2008 р. 14-ою і 15-ою країнами єврозони, додали ще 1,2 млн європейців до цього списку.
Варто зазначити, що в цілому в ЄС дещо скептично ставляться до введення євро в країнах, які приєдналися до Союзу за останні 10 років. Існують великі сумніви, що колишні члени соціалістичного табору дійсно зуміли надолужити відставання від держав Західної Європи. Багато в чому з цим пов'язано, що "право на євро" поки не отримали такі країни, як Чехія або Угорщина.
Разом з тим, далеко не всі "ветерани" ЄС погодилися ввести у себе єдину європейську валюту. Як і раніше, відмовляються від цього кроку Швеція, Данія і Великобританія, які не хочуть об'єднувати свої фінансові системи із сусідами.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас