Експерти: Найближчим часом на світових фондових ринках почнеться різкий обвал — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Найближчим часом на світових фондових ринках почнеться різкий обвал

Фондовий ринок
3140
Світові фондові ринки досі не можуть оправитися від серпневої кризи кредитів рівня subprime, від якої зазнали великих збитків найбільші західні банки і була створена загроза обвалення світової фінансової системи, передає Reuters.
Більш того, навіть зараз, коли пройшов майже рік після літньої кризи, ринки акцій продовжують знижуватися. Причому більшість аналітиків не беруться передбачити, коли закінчиться це падіння, багато в чому завдяки зростанню цін, що продовжується, на нафту, песимістичному настрою інвесторів і споживачів.
Звичайно, не можна сказати, що кредитна криза спровокувала паніку на ринках, але все таки більшість інвесторів говорять, що на світовому ринку може незабаром початися панічний розпродаж. "Є всі підстави вважати, що незабаром на світових фондових ринках почнеться різкий обвал. Трейдери продаватимуть не тільки ті цінні папери, котирування яких падають, але і ті, які демонстрували позитивну динаміку", - говорить управляючий директор Absolute Strategy Research і консультант Merrill Lynch Девід Бауерс.
Тим часом індекс MSCI опустився минулого тижня до 5-місячного мінімуму. Не відстає від нього і американський S&P 500 – за останні декілька місяців він втратив вже більше 20%. На думку більшості аналітиків, цей тиждень буде для фондового ринку США дуже непростим. Зокрема, велику роль зіграють квартальні звіти таких крупних американських компаній, як General Electric (GE) і Alcoa і також на американський ринок акцій можуть сильно вплинути світові ціни на нафту, відзначають експерти.
Досить песимістичної точки зору дотримуються і економісти Barclays Capital. На їх думку, зараз не самий кращий час для купівлі цінних паперів. "Основною причиною зниження світових фондових ринків стали зростання цін на нафту і високий рівень інфляції. Малоймовірно, що найближчим часом щось зміниться", - відзначає представник банку Майкл Дікс, додаючи, що і наступний рік не сильно порадує трейдерів.
Проте деякі експерти вважають, що світові ринки вже майже досягли свого "дна", і незабаром почнеться їх поступове відновлення. "На нашу думку, ринки починають відновлюватися. Швидше за все, скоро можна буде говорити про те, що вони досягли "дна" падіння", - відзначає представник одного з цюріхських банків, в управлінні якого знаходиться близько 79 млрд дол.
Нагадаємо, що сьогодні, 8 липня, на світових ринках спостерігається значне зниження основних фондових індексів. Фондові торги в Європі відкрилися різким зниженням провідних індексів на тлі корпоративних новин. За станом на 11:10 за київським часом FTSE 100 впав на 135,2 пункту (-2,45%) - до 5377,5 пункту, німецький DAX - на 159,31 пункту (-2,49%) і склав 6236,44 пункту, французький CAC 40 - на 111,32 пункту (-2,56%), склавши 4231,27 пункту, а швейцарський SMI - на 140,33 пункту (-2,06%) - до 6675,4 пункту.
Значно знизився і японський ринок акцій. Фондові торги в Японії 8 липня 2008р. закрилися падінням індексу Nikkei до найнижчої відмітки за останні майже 3 місяці. Інвесторам вселили побоювання новини із США, де котирування акцій фінансових компаній поповзли вниз на фоні посилення спекуляцій щодо того, що кредитори Fannie Mae і Freddie Mac можуть привернути додатковий капітал. Це привело до падіння котирувань і японських компаній фінансового сектора. За підсумками закриття торгів індекс Nikkei впав на 326,94 пункту (-2,5%) - до 13033,10 пункту.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас