Нещастя нерезидента — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нещастя нерезидента

Фондовий ринок
466
Учора Національний банк повідомив, що з початку липня нерезиденти розпродали облігації внутрішнього держзапозичення майже на 400 млн грн. А із квітня закордонні інвестори зменшили портфель держоблігацій майже вдвічі - з 2,5 млрд грн до мінімального за останні роки рівня 1,3 млрд грн. У Нацбанку говорять, що вихід нерезидентів пов'язаний зі зниженням рейтингу України, що стала більш ризиковою для деяких груп інвесторів. Банкіри вважають, що держпапери з низькою прибутковістю просто стали нецікаві іноземцям.
Учора Нацбанк оприлюднив звітність, з якої видно, що з 1 по 7 липня нерезиденти продали облігації внутрішнього держзапозичення (ОВДЗ) на суму 391,93 млн грн, залишившись власниками паперів на 1,332 млрд грн. За цей же період українські банки збільшили внутрішні облігації на 433,41 млн грн - до 5,759 млрд грн при загальному обсязі паперів на ринку 8,625 млрд грн. Слід зазначити, що іноземні інвестори продають ОВДЗ із квітня, але обсяг щотижневих продажів не перевищував 200 млн грн. Максимальна частка нерезидентів у держпаперах була зафіксована 7 квітня - 2,459 млрд грн, тоді як показник на 7 липня став мінімальним за останні два роки.
Розпродаж нерезидентами держпаперів у Нацбанку пояснюють зниженням рейтингу України агентством S&P 12 червня. "Для інвесторів ми стали більш ризиковою країною, і тому вони зараз продають свої папери, - сказало джерело в департаменті проведення операцій на відкритому ринку НБУ. - Раніше я зауважував продаж нерезидентами ОВДЗ і появу цих грошей на фондовому ринку, тепер цього не відбувається".
Банкіри вважають, що нерезиденти продавали "короткі" облігації з погашенням у найближчі кілька місяців - серпні-вересні. "Відбулося закриття позицій, які і так незабаром закрилися б", - упевнений директор департаменту казначейства та фінансових інститутів Індекс-банку В'ячеслав Молодкін. За даними інформаційного агентства Cbonds, Міністерство фінансів повинне погасити 13 серпня ОВДЗ на 368,2 млн грн і 3 вересня ще на 578,117 млн грн.
На думку дилерів, інвестори намагалися поспішно зафіксувати максимальний прибуток. "Використовується сприятлива ситуація на міжбанку, коли долар можна купити по 4,6 грн", - говорить Молодкін. "Ми спостерігали активність з купівлі валюти банком, що працює із цими паперами за заявками нерезидентів", - розповів скарбник одного з великих банків. Хоча директор департаменту фінансових ринків банку "Фінанси та Кредит" Андрій Войтенко вважає, що прибуток можна було фіксувати і пізніше, "адже не виключена друга хвиля ревальвації до 4,4 грн/$".
Експерти вважають, що нерезиденти продовжать виходити з українських держпаперів. "Іноземні інвестори готові купувати папери із прибутковістю 12%. А ті, хто хочуть продати ОВДЗ, купували їх з вартістю 6-7% і хочуть значно її підвищувати, - пояснює директор казначейства одного з банків з іноземним капіталом. - Тому активно ОВДЗ давно не торгуються. 'Довгих' облігацій не залишилося, а нових Мінфін не випускає". З початку літа Мінфін продав ОВДЗ лише на 37,2 млн грн - відбулося одне розміщення із трьох запланованих.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас