ІСІ худнуть на очах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ІСІ худнуть на очах

Фондовий ринок
649
Для фондового ринку України в червні були характерні відтік капіталу і пасивність присутніх на ньому інвесторів. Індекс ПФТС за місяць знизився на 15,86%, що стало найбільшим падінням ринку за два з половиною роки. Відкриті ІСІ теж зазнали втрат в червні: вартість чистих активів відкритих фондів станом на 27 червня склала 420,88 млн. грн., що на 13,34% менше, ніж наприкінці травня.
За словами директора зі стратегічного розвитку Concorde Asset Management Тараса Лановика, розходження в динаміці зниження вартості чистих активів (ВЧА) тих чи інших фондів - у першу чергу - пояснюються розходженням інвестиційних стратегій. Так агресивні фонди, основною складовою портфелів яких є акції, просіли максимально. У той же час фонди зі збалансованими і консервативними стратегіями, у портфелях яких домінують інструменти з фіксованою прибутковістю і депозити, почували себе більш упевнено.
За даними Української асоціації інвестиційного бізнесу (УАІБ), "Парекс український збалансований фонд" втратив 25,2 млн. грн. (-14,11%), при цьому обсяг фонду зменшився до рівня жовтня минулого року. Також відчутно зменшилися активи фондів "Конкорд Достаток" (-13,66 млн. грн., 29,27%) і "Класичний" (-9,17 млн. грн., -11,27%). Найменші втрати зазнав "Дельта-Фонд грошового ринку" (7 тис. грн., -0,21%).
"Для одних фондів було характерно зменшення вартості чистих активів через зниження вартості інвестсертифікатів (дев'ять фондів), для інших - через зменшення чистого обсягу розміщених паперів (шість фондів)", - відзначають аналітики УАІБ. Найбільше у відносних показниках знизилася кількість інвестсертифікатів в обігу фондів "Бонум Оптимум" (-21,23%) і "ОТП Класичний" (-21,07%). Цей показник був негативним також у ще десяти учасників ринку. Інші фонди додатково розмістили сертифікати, причому "Дельта-Фонд грошового ринку" показав приріст 13,33%, а "Альтус-збалансований" - 11,9%. У цілому, кількість розміщених сертифікатів в обігу скоротилася на 7,94%.
Сумарний обсяг чистого відтоку капіталу з відкритих ІСІ склав майже 33,4 млн. грн., втім, два фонди змогли залучити невеликі кошти: "ПІО Глобал - Фонд ліквідних акцій" (25 тис. грн.) і "СЕБ Фонд грошовий ринок" (1,1 тис. грн.). Таким чином, у червні домінувала тенденція виходу інвесторів з відкритих ІСІ.
Середнє зменшення вартості сертифікатів фондів у червні склало 4,87%, що втричі менше від падіння індексу ПФТС за той же період (-15,86%). У той же час це найгірший показник як з початку поточного року, так і за останні 12 місяців.
Найкраще завершив місяць "Дельта-Фонд грошового ринку", сертифікати якого втратили в ціні тільки 0,09%, хоча в травні вартість чистих активів на один сертифікат цього фонду впала на 2,63% при середній прибутковості фондів 0,78%. Друге місце за зміною вартості сертифіката в червні зайняв "СЕБ Фонд грошовий ринок" (-0,56), а третє - фонд "Володимир Великий" (-0,69%). Найгірший результат у червні показав фонд "Класичний" (-8,92%), що у травні продемонстрував 1,7% прибутковості.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас