"Трійка Діалог" приведе інвесторів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Трійка Діалог" приведе інвесторів

Фондовий ринок
348
Група компаній "Трійка Діалог" планує протягом найближчих днів завершити формування фонду Troika Capital Partners Growth III для інвестицій в акції компаній середньої капіталізації Росії і країн СНД, зокрема - України та Казахстану. За оцінками учасників ринку, цього року обсяг інвестицій таких фондів в Україну може скласти $2 млрд.
Цільовий обсяг нового інвестфонду - $850 млн. Це один з п'яти фондів прямих інвестицій загальним обсягом $2,6 млрд., які група планує створити в 2008 р. За словами керуючого директора групи компаній "Трійка Діалог" Андрія Шаронова, у фонди будуть залучені кошти приватних інвесторів, не стільки російських, скільки міжнародних - європейських та азіатських. Очікується, що в перспективі фонди прямих інвестицій будуть забезпечувати близько 20% у виторзі групи. "Ми розглядаємо це як початок нової індустрії", - сказав голова ради директорів КК "Трійка Діалог" Павло Теплухін.
Учасники ринку говорять, що рішення "Трійки Діалог" цілком очікуване, з огляду на постійне збільшення числа компаній, що виходять на публічний ринок, і зростання інтересу інвесторів до цього сектора. "Private equity завжди виявляли цікавість до українського ринку, але не було можливості викладати більші кошти за активи, що цікавлять," - говорить директор ІК Galt & Taggart Securities Сергій Лесик. На його думку, до цього портфельні інвестори перебивали активи в private equity - ціни на компанії були високі, і у фондів не було можливості відразу викласти необхідну суму. Зараз же ситуація змінилася.
Втім, "Трійці" може знадобитися два-три роки, щоб розмістити кошти нового фонду. "Інвестувати кілька сотень мільйонів доларів в Україну складно, - вважають в одній з інвестиційних компаній. - На Заході більш поширена схема рекапіталізації leverage buyout, коли інвестор викуповує акції компанії на ринку за рахунок позикових коштів, а на нашому ринку не так багато компаній, де б не був присутній стратегічний інвестор, що виключає можливість рекапіталізації сторонніми особами". Проте термін два-три роки вважається нормальним для private equity funds, які на відміну від ПІФ не акумулюють кошти відразу, а залучають їх під гарантії інвесторів у міру придбання активів.
За оцінками аналітиків, тільки в 2009 р. фонди прямих інвестицій, у тому числі з російською пропискою, вкладуть у нашу економіку близько $2 млрд. Недавно російський фонд прямих інвестицій Icon Private Equity увійшов у завершальну стадію угоди з придбання частини акцій українського "Дельта Банку".
"Скільки коштів Troika Capital Partners Growth III буде направлено конкретно в Україну, сказати складно. У кожного з фондів своя стратегія, - говорить голова правління інвестиційної групи "Аврора" Дмитро Чернявський. - Але місткість ринку України з урахуванням паперів другого ешелону становить близько $200 млн., а разом із третім - і всі $500 млн.". Крім того, за його словами, момент для входження як ніколи сприятливий для іноземних інвесторів, оскільки ринок практично досяг дна, що дозволяє вигідно вкласти кошти.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас