Russell побачив перспективу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Russell побачив перспективу

Фондовий ринок
239
Russell Global Index включив шістнадцять акцій українських компаній у свій глобальний індекс, що раніше зробили MSCI Barra та S&P. Це означає, що світовий пул інвесторів визнав спроможність українського фондового ринку, говорять учасники ринку. Тому вже включені в індекс емітенти можуть розраховувати на приплив інвестицій, що позитивно позначиться на просілому фондовому ринку України.
Russell створена в 1936 році як дочірнє підприємство страхової компанії Northwestern Mutual Life. На 31 березня 2008 року Russell управляла активами на суму $213 млрд і надавала послуги в більш ніж 40 країнах. Індекс Russell Global Index запущений в 2007 році і включає 10 тис. цінних паперів з 70 країн. Індекси Russell використовуються індексними фондами і як показники для пасивних та активних стратегій.
Американська компанія Russell Investments оголосила, що при розрахунку Russell Global Index уперше будуть ураховуватися акції 16 українських компаній. Але тільки 10 з них є "блакитними фішками" ПФТС: Авдіївський коксохім, "Азовсталь", "Дніпроенерго", "Центренерго", Єнакіївський метзавод, "Київенерго", "Мотор Січ", "Райффайзен Банк Аваль", "Укрнафта" і "Західенерго". Інші - папери другого ешелону - Дніпропетровський метзавод ім. Петровського, шахта "Червоноармійська-Західна №1", Родовід Банк, Південний ГЗК, Стаханівський вагонобудівний завод та "УкрАВТО". "В Russell велика база цінних паперів. Не думаю, що вони довго і скрупульозно відбирали українські акції, адже в них стандартний підхід до цього, наприклад, за обсягом торгів за 2007 рік", - говорить начальник аналітичного департаменту ІК Dragon Capital Андрій Беспятов. Не потрапили в індекс такі "фішки" українського фондового ринку як ММК ім. Ілліча, концерн "Стирол", "Маріупольтяжмаш", "Луганськтепловоз", Укрсоцбанк, "Укртелеком", Сумське НПО ім. Фрунзе, Полтавський ГЗК і "Донбасенерго". "Але й це дозволить іноземним інвесторам більш уважно подивитися на досить цікавий український ринок. Тим більше зараз, коли він просів", - вважає президент фонду "Амадеус-Індекс ПФТС" Михайло Ройко.
Аналітик Олександр Климчук з ІК Concorde Capital упевнений, що це важливий момент для українського фондового ринку. "Якщо вже Russell включив Україну в індекс, то це позитивний фінал для українського ринку. У світі є трійка лідерів індексних агентств - MSCI Barra, S&P, які вже включили акції українських компаній, і Russell Investments, - відзначає експерт. - У світі визнали, що в Україні є фондовий ринок, потенційно цікавий для іноземних інституціональних інвесторів". За даними Russell, його індекси зараз використовуються 98% світовими публічними фондами.
Аналітик з російської "Ренесанс Капітал" Ованес Оганісян говорить, що Russell Global Index досить популярний індикатор, але в нього інвестує не так багато глобальних фондів, як в індекси MSCI Barra. "Тому вплив на ціни українських акцій буде помірним, але в цілому на український ринок це вплине позитивно, - упевнений Оганісян. - Через світову фінансову кризу ринки, що розвиваються, стають більш популярними, і американські інвестори в такий спосіб шукають нові об'єкти для інвестицій".
Поява українських компаній в американському індексі стане додатковим фактором для поновлення зростання ринку восени. "Є дуже висока ймовірність того, що восени ми почнемо рости", - стверджує Михайло Ройко. За словами Олександра Климчука, інвестфонди здійснюють ребалансування щомісяця або щокварталу. "Якщо якийсь фонд відслідковує Russell Global Index, то протягом місяця або цього кварталу він повинен інвестувати частину своїх коштів в український ринок", - відзначає він. Хоча Андрій Беспятов сильного впливу на ситуацію в ПФТС не очікує, адже в структурі портфелів закордонних фондів, орієнтованих на Russell Global Index, українські цінні папери займуть усього 0,01%, максимум - до 1%. "Але навіть якщо інвестиції складуть $50 млн, то ці 16 акцій дуже добре виростуть у ціні. З'явиться додатковий фактор для зростання попиту на ці цінні папери", - упевнений Беспятов.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас