Священики та актори будуть вмовляти словаків перейти на євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Священики та актори будуть вмовляти словаків перейти на євро

Валюта
89
Священики та актори добровільно взяли участь в акції з популяризації євро в Словаччині - ця країна завершує приготування до приєднання до єврозони і почне рекламну кампанію, як тільки обмінний курс крони буде встановлений європейськими міністрами фінансів, передає агентство Reuters.
Цей крок стане сигналом для запуску урядової кампанії, що пояснює необхідність переходу на євро усе ще скептично налаштованому населенню.
Свою діяльність на тлі гладких телевізійних репортажів і поштового розсилання євро-калькуляторів всім жителям країни почали католицькі священики і пересувний циганський театр. Вони будуть доносити до жителів пост-комуністичної республіки послання про майбутнє членство в єврозоні з 1 січня 2009 року в якості 16-го учасника.
Словацький Національний Банк взяв у союзники представників католицької церкви ще в 2005, коли був намічений "хрестовий похід" у боротьбі за єдину валюту. "У деяких віддалених регіонах священики є тими людьми, до яких жителі звертаються зі всілякими проблемами найчастіше" - розповіла представник банку Яна Ковакова. Приблизно 70% словаків зараховують себе до "циганських католиків".
Тим часом, багато "гетто", де проживають цигани, у силу свого розташування виявилися відірваними від великого світу. Земні перекладачі слова Божого в серії 90-хвилинних програм витлумачували євро-послання, акцентувати увагу на перевагах валюти і ключових кроках на шляху в обіцяну євроземлю головного грошового “законодавця” - національного банку.
Поки що прохання дати пораду із приводу прийдешнього масштабного переходу з одних грошових знаків на інші чуються не настільки часто. Братиславський священик Августин Сланінка говорить, що йому задавали ще не так багато питань, але, "звичайно ж, такі питання будуть". 52-річний Сланінка вважає перехід на євро важливою частиною процесу євроінтеграції. Священик міркує про сумніви своїх ровесників-мирян: "У людей похилого віку багато страхів... Вони бояться того, що все стане набагато дорожчим".
Єдина театральна циганська трупа Роматан, фінансована з держскарбниці, стоїть в перших рядах тих, хто активно роз'яснює євро-питання приблизно половині зі всіх 320 000 циганських меншин, що населяють Словаччину - переважно тим, хто проживає в ізольованих гетто на сході та у центрі країни.
13 липня трупа, що була сформована в другому за значимістю в Словаччині місті Косице, почне своє турне по 40 населених пунктах. Одногодинна театральна вистава буде відбуватися на словацькій і циганській мовах, “зіркою” постановки стане євро. Представники національного банку розповіли, що практичність використання євро буде наочно пояснена на прикладі звичайних життєвих ситуацій, приміром, актори покажуть, як євро конвертується із крон, а також розкажуть про те, що маленькі євроценти набагато значніші за своїм "значеннєвим навантаженням", ніж словацькі монетки.
Міністр фінансів Словаччини Ян Поцатек також був залучений у цей євро-промоушен. Наприкінці червня він з'явився в ролі байкера в популярному комерційному телесеріалі, з екранів він спростовував твердження декого про те, що існування в країні єдиної валюти приведе до збільшення цін. Канал обіцяє, що 37-річний власник мотоцикла з'явиться в подібних проектах ще не раз.
Заспокійливі слова міністра звернені до суспільства, розколотого цією “валютною дилемою” на дві частини. Національна статистика за минулий місяць така: 34% жителів не схвалюють перехід на євро, а 35 % вважають це позитивним кроком. Ще 30% словаків байдужні до майбутніх змін, а 1% відповів, що не знає, що краще.
Страшилки про засуджених до тюремного ув'язнення євроспекулянтів заполонили засоби масової інформації Словаччини, але іноді вони "били повз ціль". Однак Міністерство юстиції готує зміни в законі, завдяки яким необґрунтовані цінові підвищення, пов'язані з конвертацією, будуть розцінюватися як карний злочин, покарання за який може обернутися тюремним терміном на 4 роки.
"Ці заходи направлені на боротьбу зі спекуляцією при конвертації крон у євро, але застосовані вони можуть бути тільки до цін і послуг, які регулюються в цей час - наприклад, до плати за електрику, газ, адвокатські консультації. Це не вплине на вільний ринок, або, скажімо, на покупку молока в супермаркеті" - повідомив France Presse співробітник міністерства Міхал Юрчі.
Уряд обіцяє стежити за розвитком цінової політики після того, як із серпня товари будуть промарковані в євро та у кронах. З метою виявлення зловживань у цій сфері керівництво країни викликало на допомогу асоціації захисту прав споживачів та інші організації.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас