Літо охолодило очікування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Літо охолодило очікування

Фондовий ринок
1951
Всупереч очікуванням учасників фондового ринку, червень не приніс стабільності роботі відкритих інвестфондів. Темпи зниження вартості їхніх активів майже в сім разів перевищили показник травня.
Це відбулося через тривалу корекцію на українському фондовому ринку. І хоча експерти відзначають, що індекс ПФТС досяг свого дна - 700 пунктів, говорити про подальше зростання ринку, а отже, і активів фондів, можна буде лише після того, як з'явиться звітність найбільших американських компаній - основних драйверів попиту не тільки в США, але й в Україні.
У червні чистий відтік грошей з відкритих інвестфондів продовжився і склав 33,432 млн грн. За даними Української асоціації інвестиційного бізнесу, темпи падіння вартості чистих активів (ВЧА) цих фондів, у порівнянні з попереднім місяцем, збільшилися майже в сім разів - з 9,44 млн грн до 64,807 млн грн.
Середня прибутковість фондів знизилася з 0,78% до 4,87%. "Глибока корекція на фондовому ринку (індекс ПФТС знизився на 15,86%) спричинила значний відтік коштів інвесторів", - відзначив директор КУА Concorde Asset Management Тарас Лановик. Активи всіх відкритих фондів на кінець місяця склали 420,882 млн грн, що на 13,34% менше, ніж у травні.
Відтік коштів відбувся всупереч очікуванням ринку. Нагадаємо, у травні індекс ПФТС виріс на 6,67%. "Однак очікуваної стабілізації ринку не відбулося, і це лише збільшило песимізм вкладників", - сказав Лановик. За словами керуючого інвестфондами КУА "Кінто" Віктора Ботте, український фондовий ринок падає через відсутність попиту на активи українських компаній з боку закордонних інвесторів. "Обсяги покупок з їхнього боку на позаминулому тижні знизилися на 9%, а на минулого - ще на 5-6%", - відзначив Ботте.
Знеціненню піддалися всі відкриті інститути спільного інвестування. Однак найбільше на зменшення обсягу ринку вплинув найбільший в Україні фонд "Парекс український збалансований фонд", на частку якого припадає 36,43% ринку. Його ВЧА знизилася на 25,19 млн грн. За словами керуючого активами КУА Parex Asset Management Ukraine Олексія Дударенка, відтік коштів не вдалося зупинити навіть за рахунок продажу акцій, що падають у вартості. "За минулий місяць структура портфеля практично не змінилася.
Трохи були скорочені позиції по окремих акціях та облігаціях, ставки по яких після перегляду їх емітентами стали непривабливими", - сказав він. Далі ідуть фонди "Конкорд Достаток" - зниження ВЧА на 13,666 млн грн і "Класичний" - на 9,176 млн грн. Найменше втрат за рахунок додаткового розміщення інвестсертифікатів виявилося у фонду "Дельта-фонд грошовий ринок" (6,964 тис. грн). Винятком із загальної тенденції стали лише "ПІО Глобал-фонд ліквідних акцій" та "СЕБ-фонд грошовий ринок", які в червні змогли залучити всього 25 тис. грн і 1,1 тис. грн відповідно.
Учасники ринку вважають, що ситуація на світових ринках залишається несприятливою для українського фондового ринку, а активність у липні на ринку у зв'язку з періодом відпусток буде мінімальною. "Індекс ПФТС дійшов до межі 700 пунктів, ця позначка вважається дном ринку, що може вплинути на велику активність покупців", - відзначив Дударенко.
За словами директора КУА-АПФ "Трійка Діалог Україна" Олександра Панченка, сильного падіння українського ринку не очікується. Втім, усе буде залежати від світової кон'юнктури. "За підсумками півріччя повинні бути оприлюднені фінансові звіти американських компаній, які будуть драйверами ринку США", - сказав Панченко.
Прибутковість фінансових інструментів, %
Джерело: УАІБ
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас