"Укртелеком" не продали вчасно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Укртелеком" не продали вчасно

Фондовий ринок
525
Ринкова капіталізація ВАТ "Укртелеком", відповідно до вартості його акцій на ПФТС, за перше півріччя впала майже на 8 млрд. грн. Такі висновки можна зробити виходячи з того, що на кінець минулого тижня ціна угод по акціях ВАТ становила близько 0,80 грн. за штуку, у той час як у часи січневого максимуму папери оператора піднімалися до 1,23 грн. Тоді капіталізація "Укртелекому" становила приблизно 23 млрд. грн., сьогодні - близько 15 млрд. грн.
Експерти пов'язують таку поведінку цінних паперів оператора винятково із загальними негативними тенденціями фондового ринку. У той же час вони відзначають, що починати продавати монополіста фіксованого зв'язку зараз менш вигідно, ніж, наприклад, цією весною у квітні, коли акція компанії коштувала 0,95 грн. Нагадаємо, Кабмін саме в цей час затвердив умови приватизації 67,79% "Укртелекому" зі стартовою ціною 12 млрд. грн. Заступник голови Фонду держмайна Дмитро Парфененко тоді сказав, що стартова ціна визначалася фондом виходячи із середньорічної вартості однієї акції оператора на ПФТС.
Відзначимо, що ФДМ планував виручити від продажу 15-20 млрд. грн. Але при такому курсі акцій компанії йому це навряд чи вдасться. Так, аналітик ІК "Юпрас Капітал" Олексій Білязе відзначає, що "Укртелеком" зараз торгується на рівні історичного мінімуму листопада 2006 р. "А якщо ще трохи, то взагалі повернемося в 2005 р., тобто до рівня акцій компанії 0,70 грн. за штуку", - говорить він. І передумови для цього, на його думку, існують. У той же час аналітик підкреслює, що інвестфонди не поспішають продавати акції, що дешевшають, українського оператора. "Відомо, що інвестиційний фонд Julius Baer поки не продає свій пакет акцій в "Укртелекомі". Зараз у нього один із найбільших пакетів - десь 65 млн. штук", - відзначає пан Білязе.
Аналітик ІК Concorde Capital Олександр Паращий сподівається на те, що якщо ситуація на фондовому ринку незабаром зміниться в кращий бік, то піднімуться й акції "Укртелекому". "Можна сподіватися, що коли криза мине, то тоді ціна акції ВАТ повинна повернутися на рівень 18-20 центів (0,90-1 грн.).", - говорить він. Це відповідає розрахункам справедливої вартості акції "Укртелекому" Concorde Capital - близько 0,95 грн. Втім, за словами пана Паращия, якщо фондовий ринок продовжить падіння і потягне за собою "Укртелеком", то при оголошенні про його приватизацію стратегічні інвестори будуть намагатися заплатити менше, ніж раніше.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас