Україна вибилась в лідери ІРО — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна вибилась в лідери ІРО

Фондовий ринок
558
Капітал, залучений Росією, Казахстаном та Україною під час публічних розміщень акцій (IPO) у другому кварталі 2008 р., склав усього $1,1 млрд. у порівнянні з $14,7 млрд. у квітні-червні минулого року. Такі підрахунки зробила консалтингова компанія PBN, відзначивши, що Україна вперше в історії очолила рейтинг країн колишнього СРСР за числом та обсягами IPO.
Усього із країн СНД у другому кварталі IPO провели лише чотири компанії. Сезон був відкритий 30 квітня російським залізничним оператором GlobalTrans. Слідом за ним розмістилися дві українські компанії: 9 травня птахівницька "Миронівський хлібопродукт" продала свої акції на суму $323 млн., а 18 червня нафтогазова Cadogan Petroleum залучила ще $271 млн. Останнім представником від СНД став казахстанський виробник мінеральних добрив Sunkar Resources, що 30 червня зробив IPO на $66 млн. Всі чотири компанії розмістилися на Лондонській фондовій біржі.
"Українські компанії в другому кварталі залучили $594 млн., тоді як російська - $449 млн., а казахська - усього $66 млн. За результатами першого півріччя шість компаній із країн СНД акумулювали під час IPO $1,675 млрд., що в 15 разів менше, ніж за аналогічний період 2007 р.,- $25,295 млрд., залучені 18 компаніями", - констатує PBN.
Подібна динаміка повністю відображає тенденцію глобального ринку. За підрахунками агентства Bloomberg, протягом першого півріччя у світі було проведено 333 публічні розміщення акцій (IPO) на загальну суму $73,2 млрд. За той же період роком раніше на біржу вийшли 702 компанії, зібравши врожай у розмірі $124 млрд. Активність на ринку IPO виявилася мінімальною за останні п'ять років. 166 підприємств змушені були відмовитися або відкласти проведення первинного розміщення через невдалу, на їхню думку, ситуацію на ринку.
"Надвисока волатильність фондового ринку і знецінювання акцій більшості компаній - це лише одна із причин застою на ринку IPO. Уповільнення економіки США, що посилює кредитну кризу, інфляція, що давить на фінансові ринки, зникнення впевненості в доходах компаній, негативний вплив цін на нафту. Все це позбавляє інвесторів оптимізму", - говорить голова департаменту IPO-послуг аудиторської компанії PricewaterhouseCoopers Росс Сінклер.
Відповідно до індексів Dow Jones і Nasdaq, з жовтня 2007 р. акції компаній, що котируються на біржах, у середньому подешевшали приблизно на 21%. Це падіння відбило в багатьох гравців інтерес до вкладень в акції. За словами аналітиків, IPO-активність може відновитися не раніше осені за умови поліпшення ситуації на фінансових ринках.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас