У Києві СБУ розшукала 6 телефонних терористів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Києві СБУ розшукала 6 телефонних терористів

Кримінал
314
Співробітники Головного управління СБУ в м. Києві та Київській області і столичного міліцейського головкому встановили і розшукали 6 осіб, які повідомляли по телефону про замінування житлових та адміністративних будівель.
Про це УНІАН повідомили в прес-центрі ГУ СБ України в м. Києві та Київській області.
Як свідчать матеріали пошукових справ, викриті особи на момент скоєння злочину або не усвідомлюють, що їхні дії з моменту висловлення погроз вибуху і застосування засобів масового ураження підпадають під дію Кримінального кодексу України, або легковажно розраховують на свою безкарність - вважаючи, що вуличний таксофон або картка мобільного телефону не реєструються і знайти їх неможливо.
Зокрема, знайдений автор анонімного повідомлення про замінування Національного художнього музею України. Установлено, що таким способом киянин намагався повернути сімдесят дві картини свого знайомого, які після ліквідації одного з банків передані на баланс музею. Відносно аноніма вжиті заходи відповідно до чинного законодавства.
У двох інших випадках установлені особи, які анонімно повідомляли про замінування одного з київських супермаркетів на вул. Лятошинського і житлового будинку на вул. Академіка Карпінського. Ними виявилися 25-річний громадянин і 44-річна громадянка, які після конфлікту зі службою охорони магазину з хуліганських мотивів подзвонили на номер спецлінії “02”, щоб таким способом завдати турботи кривдникам. Органами міліції відносно них порушені кримінальні справи.
Школярів за анонімні повідомлення про мінування, зроблені для того, щоб зірвати уроки або іспити, встановити і розшукати дуже просто. Відповідно до чинного законодавства їх притягають до відповідальності. В окремих випадках також карають і їхніх батьків, які платять у вигляді штрафу, відшкодування витрат за прибуття екстрених служб, використання спецзасобів і компенсацію збитку державним, комерційним установам, які постраждали від протиправних дій. Відповідно до чинного законодавства, подібний телефонний "жарт" дитини обходиться батькам у суму від 8,5 до 17 тисяч гривень.
ГУ СБУ в м. Києві та Київській області і ГУ МВС України в Києві роз'яснюють, що помилкові анонімні повідомлення про мінування і здійснення вибухів з використанням засобів масового ураження, кваліфікуються Кримінальним кодексом України як злочини, у відповідності зі статтями 259 (свідоме помилкове повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення або пошкодження об'єктів власності) і 296 (хуліганство). Особа, що скоїла правопорушення, вважаючи анонімне повідомлення тільки жартом, притягується до кримінальної відповідальності у встановленому законом порядку і може бути позбавлена волі на термін від двох до семи років.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас