Щоб обмежити надходження "гарячих" капіталів в країну, їх обкладуть резервуванням — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Щоб обмежити надходження "гарячих" капіталів в країну, їх обкладуть резервуванням

Валюта
423
Минулого тижня стало відомо про проект постанови НБУ, яким регулятор з липня зобов'яже підопічних формувати резерви при залученні в країну позик терміном до шести місяців. І тим самим розпочне війну з так званими "гарячими" капіталами.
Відповідно до документа центробанку новий резервний норматив по піврічних кредитах складе 20% суми. Нагадаємо, що із середини лютого банки працюють на єдину вимогу: резервувати 4% від закордонних залучень на будь-який термін. Передбачене нововведення повністю укладається в травневу заяву голови Нацбанку Володимира Стельмаха, що, говорячи про розширення курсових коливань на міжбанку, урочисто пообіцяв відгородити український валютний ринок від світових спекулянтів. Зазвичай їх притягує можливість заробітку на істотній різниці в котируваннях: за останні кілька місяців курсовий коридор на міжбанку розрісся з 5-5,05 грн./$ до 4,5-4,85 грн./$.
Також чиновники вважають, що після вступу в силу нового документа трохи стихне потужний приплив ВКВ на безготівковий ринок і зупиниться обвал долара, що минулого тижня опустився до 4,59 грн./$. У такому випадку НБУ взагалі не прийдеться з'являтися на міжбанку з покупками ВКВ і нарощувати грошову масу в країні, що провокує зростання інфляції. "Зменшення обсягів пропозиції валюти на ринку, з одного боку, повністю відповідає курсу центробанку на зниження доларизації економіки, а з іншого боку - спричинить підвищення вартості безготівкового долара", - сказала "ДС" заступник голови правління Першого інвестиційного банку Еліна Полонська.
Втім, фінансисти впевнені, що регулятор не стільки захистить Україну від спекулянтів, скільки зв'яже руки банкам. "Короткострокові валютні позики - зручний, гнучкий і недорогий інструмент, що у більшості випадків використовується фінустановами для оперативного керування своєю ліквідною позицією у валюті, у тому числі і для покриття тимчасових розривів ліквідності", - відзначив у розмові з "ДС" директор казначейства Райффайзен Банку Аваль Володимир Кравченко.
"Ідея обмеження: зробити так, щоб фінустанови не надто активно перекривали свої довгострокові активні операції більш короткими пасивами", - доповнив його начальник казначейського управління ПУМБ Олексій Савченко. Хоча в банківській системі без особливого ентузіазму поставилися до новини про додаткові витрати на резервування, у деяких фінустановах все-таки сподіваються, що їм удасться отримати з них вигоду. "Новий документ НБУ фактично позбавляє банки можливості залучати короткострокові ресурси з боку материнських структур і стимулює їх надавати "дочкам" довгострокові позики.
Якщо підійти з такого боку, то це виправданий крок", - розповів "ДС" керівник Київської обласної філії АКБ "Укрсоцбанк" Андрій Оністрат. Правда, більшість опитаних "ДС" експертів все-таки не вірять в активний потік довгострокових зовнішніх запозичень у наші банки з іноземним капіталом, принаймні, до закінчення світової кризи, і пророкують загострення ресурсного дефіциту в українських "дочок" закордонних фінансових груп. "Ця проблема може зачепити і низку середніх банків, що активно працюють із залученням коротких ресурсів у країнах Балтії, Росії та Казахстані", - підкреслив у бесіді з "ДС" Олексій Савченко.
Експерти впевнені, що нова постанова неодмінно спровокує подорожчання ресурсів у країні. Причому в момент формування нового резерву ставки по гривні (резервування відбувається в нацвалюті) можуть підскакувати до 35-40% річних, як уже було навесні. Фінансисти прогнозують активізацію банків на депозитному ринку. Фахівці вважають, що слідом за вищезгаданою постановою підуть й інші "резервні" документи НБУ.
Регулятор стане закривати схеми, які дозволять обходити нововведення, що готується зараз. "Адже можна залучити зовнішній кредит, скажімо, на сім місяців і не формувати резерви, а потім достроково його погасити", - розповів "ДС" про одну з них заступник голови правління ВАТ ТФБ "Контракт" Сергій Алексєєнко. Передбачається, що крапки над "і" у цьому питанні будуть поставлені до кінця серпня.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас