Кредитні бюро пішли по руках — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кредитні бюро пішли по руках

Кредит&Депозит
737
Як стало відомо "ЭИ", власники "Родовід Банку" ведуть переговори про входження в капітал Першого всеукраїнського бюро кредитних історій (ПВБКІ), а акціонери "Дельта Банку" - мають намір одержати пакет акцій Міжнародного бюро кредитних історій, що належить Сергію Тігіпкові. На думку експертів, пан Тігіпко віддасть частку в бюро безкоштовно в обмін на кредитні історії їхніх клієнтів, щоб витримати конкуренцію із ПВБКІ.
Заступник голови "Родовід Банку" Любов Ушакова повідомила "i" про ухвалене рішення про входження в капітал ПВБКІ. "Темпи розвитку роздрібного кредитування створюють ризики, знизити які можна за допомогою доступу до баз позичальників", - говорить пані Ушакова. Планується викупити невелику частку акцій бюро в одного з банків-акціонерів. Зараз ПВБКІ перебуває на етапі перереєстрації їх ТОВ у ЗАТ. Як тільки процес завершиться, "Родовід Банк" зможе викупити половину пакета, що належить "ВТБ Банку" (який утворений шляхом злиття двох банків, кожний з яких входив у капітал бюро).
Гендиректор ПВБКІ Антоніна Паламарчук повідомила "i", що також підписано договори про співробітництво з банками "ІНГ Банк (Україна)", "Київська Русь", "Металург" та "Астра Банк". За її словами, інтерес банків до бюро обумовлений тим, що воно об'єднує провідних гравців кредитного ринку, які домовилися про єдиний підхід у формуванні та обміні кредитними історіями.
При цьому, як заявив заступник голови правління одного з великих банків, бюро, що конкурують, не можуть забезпечити банкам більший рівень комфорту. Зокрема в бюро ПриватБанку ситуація зовсім інша: декларуючи більше 11 млн. історій, банк говорить про те, що в нього є дані більше половини всього кредитоспроможного населення. "Я впевнений, що багато з людей не давали свого дозволу на передачу даних у бюро. Тому виникають сумніви в якості цих даних. Крім того, ПриватБанк, як власник бюро, має доступ до всіх даних. А це лякає банки і перешкоджає передачі ними своєї інформації в бюро", - говорить банкір.
За даними "ЭИ", не має наміру відставати від конкурентів і третє вітчизняне кредитне бюро - МБКІ. Його акціонери (група "ТАС" - 33%; НАКСУ, КС "Фортеця", КС "Перше кредитне товариство" - разом 33%, "Кредитінфо" - 33%, "Родовід Банк") мають намір залучити в капітал бюро "Дельта Банк". Його співвласник Микола Лагун підтвердив, що обговорює із Сергієм Тігіпком можливість входження в капітал бюро. "Ми або купимо, або одержимо частку", - сказав банкір.
"Дійсні акціонери бюро не заперечують проти входження в капітал стратегічних партнерів, готових обмінюватися інформацією. Ведуться переговори, але вони ще не завершені. Не визначена і частка акцій, яку придбають нові партнери", - заявила глава правління МБКІ Ірина Ніколаєнко.
При цьому експерти допускають, що "Дельта Банк" дійсно може безкоштовно одержати частку в бюро. "У ПВБКІ зараз близько 500 тис. кредитних історій, а в "Дельта Банку" - близько 1 млн. Цілком імовірно, що в обмін на них акції можна буде одержати безкоштовно", - говорить один з учасників ринку. При цьому, швидше за все, акції "Дельта Банку" буде передавати група "ТАС". Кредитні спілки проти безкоштовного входження в капітал бюро яких-небудь нових учасників.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас