Підійшла черга на квартиру — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підійшла черга на квартиру

Кримінал
1645
Апеляційний суд Києва вчора скасував рішення Радянського райсуда, на підставі якого народний депутат Давид Жванія одержав українське громадянство.
Тим часом крапка в цьому процесі не поставлена - справу про підтвердження факту проживання Жванії в Україні буде розглядати з нуля Святошинський райсуд.
До 9.00 до Апеляційного суду Києва приїхали відразу троє представників Генпрокуратури. З боку захисту Давида Жванії було п'ять чоловік - двоє представників його інтересів і троє співробітників відділення зі справ громадянства, міграції та реєстрації фізичних осіб Шевченківського районного управління МВС.
Взагалі, апеляційний розгляд триває недовго, але в нас багато клопотань,- попередив, заходячи до зали судових засідань, представник Жванії, народний депутат Геннадій Москаль.
Слухання справи дійсно почалося з розгляду численних клопотань, поданих представниками Жванії. Спочатку вони просили суд не давати хід апеляційній скарзі ГПУ, у якій знаходилася вимога скасувати постанову Радянського суду Києва, що підтвердила факт постійного проживання Давида Жванії на території України.
Одержавши відмову, захисники подали друге клопотання - про призупинення розгляду справи до завершення розслідування кримінальних справ, пов'язаних з документами, на підставі яких Жванія одержав українське громадянство.
"П'ять кримінальних справ розслідується зараз навколо рішення Радянського суду!" - обурювався Геннадій Москаль. На підтвердження своїх слів він продемонстрував суду статистичні картки МВС, що містять інформацію про виявлені злочини.
- Статистичні картки не є офіційними документами. До того ж, незрозуміло, яким чином службові документи опинилися в сторони,- парирував представник Генпрокуратури Михайло Кунденко. Втім, наявність таких кримінальних справ у виробництві ГПУ він не спростував.
Тоді в мене ще одне клопотання: приєднати до справи мій протест на 64 сторінках! - відразу знайшовся Москаль. Суд долучив його до матеріалів справи.
Тільки після рішення всіх процесуальних питань суд зміг взятися до розгляду справи по суті. Одержавши слово, представник ГПУ Мирослав Гнатюк відразу ж почав перераховувати аргументи, що підтверджують, на його думку, неправомірність прийнятого Радянським судом рішення. Такими в першу чергу є копії "чотирьох паспортів, які підтверджують його (Давида Жванії) грузинське громадянство".
Який же це всебічний розгляд, коли вони можуть витягати документи із кримінальних справ, до яких ми доступу не маємо? - обурювався Москаль.
Представники Генпрокуратури поставили під сумнів і факт проживання Давида Жванії в орендованій квартирі в Києві в 1991 році, коли він, за його словами, переїхав сюди на постійне місце проживання.
"Обставини, які Радянський райсуд вважав доведеними, насправді не доведені",- заявив Гнатюк. Так, для підтвердження факту постійного проживання Жванії в Києві показань господара квартири, яку він орендував, на думку ГПУ, недостатньо - у прокуратурі наполягають на необхідності надання договору оренди.
- Так, всі ці докази надумані! Суд встановлював факт постійного проживання, а не розглядав майнові суперечки,- говорив Геннадій Москаль.
У числі інших аргументів ГПУ - численні неточності і протиріччя, допущені депутатом при оформленні офіційних документів (неправильно зазначені адреси, дати), у тому числі й при покупці квартири в Києві. "У договорі купівлі-продажу написано, що він є громадянином Грузії, і зазначена адреса проживання в Тбілісі,- відзначив Мирослав Гнатюк.- Так що факт його безперервного проживання на території України не доведений".
У Москаля знайшлося пояснення й цього факту: "Нотаріус, який оформляв договір купівлі-продажу, часто бував у нього (Давида Жванії) у гостях у Тбілісі. Оскільки йому був наданий закордонний паспорт, він механічно поставив грузинську адресу".
Виступ представників Давида Жванії затягся майже на годину. Їх головні аргументи полягали до того, що після призначення главою МНС Жванія одержав "форму один" допуску до держтаємниці, якому передувало проведення Службою безпеки України ґрунтовної перевірки.
Ще одним доказом постійного проживання Давида Жванії на території України стала копія його трудової книжки, перший запис у якій датований 15 серпня 1991 року.
Час від часу в залу засідань заглядали учасники процесів, розгляд яких затримувався,- за розкладом на розгляд апеляційної скарги Генпрокуратури було відведено півгодини, хоча слухання справи тривало більше двох годин. "Чому це інші повинні страждати через те, що розглядається скарга Жванії? Он вже яка черга зібралася",- нагадали сторони про регламент головуючій на суді Тетяні Побирченко. Після цього колегія суддів направилася в дорадчу кімнату.
- Рішення Радянського суду скасувати і направити справу на новий розгляд у Святошинський районний суд Києва,- зачитала визначення суду Побирченко.
- Ні вашим, ні нашим,- відразу ж відреагував Геннадій Москаль. У перші хвилини після оголошення визначення захист не міг однозначно відповісти, чи буде оскаржувати це рішення суду у вищій інстанції. Однак через деякий час Москаль впевнено заявив, що в найближчі дні підготує відповідне звернення до Верховного суду.
- Там всі мої клопотання задовольнять - там президента не люблять,- не то в жарт, не то всерйоз сказав Москаль. І відразу перемкнув свою увагу на представників прокуратури.
- Визнайтеся, ви рішення суддям писали? - посміхаючись, звернувся він до них. - Чесно кажучи, мені страшно таке чути від народного депутата, який був заступником міністра (внутрішніх справ), заступником глави СБУ,- відповів йому Михайло Кунденко.
- Ну так, що я не знаю, як все це робиться! - розсміявся Москаль.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас