Порошенко незадоволений Стельмахом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Порошенко незадоволений Стельмахом

Валюта
2971
Сьогодні на нараді президента Віктора Ющенка із прем'єром Юлією Тимошенко, міністром фінансів Віктором Пинзеником і головою НБУ Володимиром Стельмахом, крім ситуації з курсом гривні і синхронізації зусиль Нацбанку та Мінфіну з придушення інфляції, може бути піднято кадрове питання. За інформацією "ЭИ", голова ради Нацбанку Петро Порошенко дуже незадоволений відносинами між радою і правлінням Центробанку, внаслідок чого має намір лобіювати відставку пана Стельмаха.
Сьогодні на столі в глави держави може з'явитися доповідна записка Петра Порошенка, у якій буде сказано, що протистояння правління НБУ і ради Центробанку повністю паралізувало роботу останньої. Зокрема, голова ради НБУ поскаржиться на відсутність інформації від Нацбанку, що дала б можливість раді переглянути рамки курсового коридору. У результаті намічене на 4 липня засідання ради може не відбутися, отже - знову не буде виконане доручення президента від середини червня помістити офіційний курс у курсовий коридор.
Колишній голова ради НБУ Анатолій Гальчинський вважає, що Раді варто розглянути можливість ліквідації ради, оскільки даний орган є малоефективною інституцією. "Рада комплектується, виходячи з політичних міркувань. Некваліфікована рада НБУ - це деструктивний фактор. У більшості країн світу центральні банки позбавлені подібних структур", - заявив пан Гальчинський.
Джерело в Нацбанку у виправдання свого відомства нагадало, що в раді НБУ перебувають одні бізнесмени, і НБУ не вправі надавати їм інсайдерську інформацію про подальші рухи курсу. Поки точно не відомо, чи включить Петро Порошенко в доповідну записку рекомендацію провести кадрову ротацію в Національному банку, чи спробує домогтися цього рішення від президента в особистій зустрічі. Відомо лише, що пан Порошенко, довідавшись про проведення наради в президента, перервав свою відпустку і сьогодні вночі терміново прибув у Київ.
Зайняти крісло голови Нацбанку не проти як мінімум чотири людини. Крім Петра Порошенка, це перший заступник голови комітету Ради з питань фінансів і банківської діяльності Станіслав Аржевітін, член ради НБУ Юрій Полунеєв і спікер Ради Арсеній Яценюк. До призначення нового керівника Нацбанку, його в. о. буде перший заступник голови НБУ Анатолій Шаповалов.
Надалі, з огляду на бажання Віктора Ющенка вивести Нацбанк за межі політичних ігор, цілком логічним може стати призначення головою центробанку одного з його співробітників. Наприклад, виконавчого директора з питань банківського нагляду Олександра Киреєва, якого, за деякою інформацією, зв'язують дружні відносини з Петром Порошенком.
У свою чергу, банкіри вважають, що втручання в діяльність НБУ зараз небажано. "Не дай боже, щоб сьогодні команду Нацбанку змусили піти у відставку. НБУ є єдиним реально працюючим державним органом серед усього того бардака, що діється у фінансовій сфері", - говорить голова правління "ВТБ Банку", колишній заступник голови НБУ Вадим Пушкарьов.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас