Литвицький: Платіжний баланс підтверджує адекватність курсової політики в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Литвицький: Платіжний баланс підтверджує адекватність курсової політики в Україні

Валюта
716
Динаміка складових платіжного балансу підтверджує адекватність курсової політики Нацбанку України (НБУ), вважає керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький.
"Позитивне сальдо платіжного балансу в січні-травні становило $1,225 млрд проти $370 млн у січні-квітні. Тільки за травень воно виросло в 3,3 рази. Отже, тенденція до посилення обмінного курсу в травні одержала нове підтвердження з боку фундаментального показника, яким є надлишок припливу валюти над її відтоком", - повідомив він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" у вівторок.
Литвицький також відзначив, що в травні вперше за багато місяців майже зрівнялися темпи збільшення експорту та імпорту товарів: експорт збільшився на 53,2%, імпорт - на 54,3%. "У цілому за п'ять місяців експорт товарів і послуг (35,7%) був на 5,2% вищим, ніж в 2007 році за цей самий період (30,5%). Таким чином, курсова політика залишається сприятливою для експорту. Посилення курсу не завдало шкоди припливу валютного виторгу від зовнішньої торгівлі", - додав експерт.
Як повідомлялося, НБУ в травні-2008 уперше за останні три роки змінив значення офіційного курсу гривні до долара: гривня була зміцнена на 3,96% - до 4,8500 грн/$1. У цілому з початку року офіційний курс зміцнився на 3,98%.
На минулому тижні перший заступник голови секретаріату президента України Олександр Шлапак заявив, що поточна курсова політика НБУ неадекватна тенденціям платіжного балансу та реаліям ринкової ситуації. При цьому він з посиланням на оцінки секретаріату президента відзначив, що дефіцит зовнішньої торгівлі товарами країни в 2008 році може скласти близько $17 млрд.
Як підкреслив керівник групи радників голови НБУ, можна чекати послаблення тенденції до збільшення дефіциту рахунку поточних операцій.
"Відбуваються сприятливі структурні зміни й у самому поточному рахунку... У травні негативне сальдо поточного рахунку (5,0% до ВВП) стало вдвічі меншим, ніж у квітні (11,4%)", - відзначив В.Литвицький.
При цьому, за його словами, показник позитивного сальдо балансу торгівлі послугами і поточними трансфертами перебуває на рекордному рівні. Зокрема, позитивне сальдо поточних трансфертів досягло $1,724 млрд, що на $357 млн перевищує відповідний кумулятивний показник 2007 року.
Крім того, експерт відзначив, що профіцит фінансового рахунку продовжує швидко рости (на $1,667 млрд у травні) і вже перевищує відповідний показник 2007 року на $3,1 млрд. "Це дозволило не тільки компенсувати збільшення дефіциту рахунку поточних операцій (у травні на $814 млн), але й додатково поповнити валютні резерви країни на $853 млн (за травень). Отже, рахунок капітальних операцій не підтверджує тезу відносно нібито погіршення міжнародних умов фінансування зовнішньоторговельного дефіциту", - сказав Литвицький.
За уточненими даними Нацбанку, дефіцит поточного рахунку платіжного балансу за перший квартал 2008 року виріс у три рази в порівнянні з відповідним періодом 2007 року - до $3,6 млрд: за підсумками першого кварталу-2008 цей показник досяг рівня 9,6% ВВП, тоді як за підсумками січня-березня-2007 - 4,4% ВВП.
Крім того, за словами Литвицького, відбулися чергові позитивні рухи в структурі фінансового рахунку.
За даними керівника групи радників голови НБУ, приплив прямих іноземних інвестицій за травень-2008 склав $854 млн, що на $223 млн більше, ніж у травні-2007, і на $50 млн перевищує квітневий показник цього року.
"У цілому в січні-травні чистий приплив прямих іноземних інвестицій ($4,047 млн) був на 41% ($1,185 млн) більшим, ніж за п'ять місяців 2007 року. Тобто, позитивне сальдо платіжного балансу в меншій мірі формується за рахунок позикоподібних ресурсів, а в більшій мірі - за рахунок прямих інвестицій", - пояснив Литвицький.
При цьому, за його словами, хоча умови здійснення зовнішніх запозичень цього року погіршилися, українські банки і підприємства залучають кредити та розміщають облігації інтенсивніше, ніж роком раніше. "За п'ять місяців поточного року перевищення в порівнянні з відповідним показником 2007 року становить $1,247 млрд. Таким чином, теза щодо різкого ослаблення можливостей для фінансування дефіциту поточного рахунку коштами від зовнішніх запозичень не підтверджується на практиці", - сказав він.
"На відміну від 2007 року, у поточному, за його перші п'ять місяців, відтік короткострокового капіталу був меншим від припливу прямих інвестицій: $4,047 млн становило чисте сальдо прямих іноземних інвестицій і тільки $2,317 млрд - відтік короткострокового капіталу. Це означає, що в сфері руху короткострокового капіталу також відбуваються процеси, які підтверджують коректність обраного курсу на оптимально прогресивну лібералізацію валютного регулювання", - додав експерт.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас