Тригрошова опера — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тригрошова опера

Валюта
2187
Чому гривня не стане доларом. Нацбанк запланував масштабну дедоларизацію української економіки. Аналітики впевнені, що зробити гривню конвертованою валютою неможливо апріорі.
Нацбанк має намір зробити гривню вільно конвертованою валютою. Концепція валютної політики, яку НБУ розробляв протягом останніх кількох років, передбачає проведення валютної реформи для стимулювання економічного зростання. Реформа має тривати від 8 до 30 років. Головна мета - Україна отримує кредитний рейтинг інвестиційного рівня, а гривня стає вільно конвертованою валютою.
Щоб досягти таких фантастичних цілей, Нацбанк готовий піти на багато що. Зокрема, він запланував масштабну дедоларизацію української економіки. Центробанк має намір остаточно закріпити за гривнею статус "не лише єдиного інструменту платежів в Україні, а й міри вартості товарів", а також відмовитися "від використання в ціноутворенні та розрахунках будь-яких субститутів на кшталт "умовних одиниць" (Росія, до речі, уже пройшла цей етап).
Крім того, планується перехід до банківського кредитування населення та підприємців "лише у гривні". Для досягнення цієї мети Нацбанк уже найближчим часом збирається запровадити максимальний розмір і термін банківського кредиту в іноземній валюті.
НБУ також має намір заохочувати використання гривні у міжнародних торговельних операціях. Так звана політика монетарного суверенітету передбачає розширення використання гривні у поточних валютних операціях, тобто Нацбанк надасть можливість здійснення розрахунків у гривні за експортно-імпортними операціями без обмеження кола країн.
До речі, "процес суверенізації" вже пішов - після зміцнення нацвалюти у травні будівельні компанії, автодилери, орендодавці почали міняти ціни у доларах на прайси у гривні. Переходять на гривню і роботодавці, які видавали зарплати в доларах. Таким чином вони страхуються від майбутніх коливань курсу пари долар/гривня.
Утім, більшість банкірів та аналітиків сумніваються в реалістичності планів Нацбанку. При цьому всі впевнені, що зробити гривню конвертованою валютою неможливо апріорі. Вільно конвертованими є валюти країн, де немає валютних обмежень за поточними операціями платіжного балансу.
До таких належать промислово розвинені держави і країни, де склалися світові фінансові центри і які зобов’язалися перед МВФ не запроваджувати валютних обмежень. Тобто для того, щоб гривня стала конвертованою, Україна має посідати одне з панівних становищ у світовій економіці або на фінансовому ринку. Щодо цього експерти ще песимістичніші - українська економіка навіть у найвіддаленішій перспективі не зможе досягти такого рівня розвитку.
Сергій Кирилов
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас