У Нацбанку порівняли ситуацію з ВВП зі склянкою сметани — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Нацбанку порівняли ситуацію з ВВП зі склянкою сметани

Казна та Політика
2207
Оптові ціни виробників промислової продукції ростуть в Україні найвищими темпами за всю історію гривні. У травні вони підвищилися на 3,6%, повідомив в інтерв'ю керівник групи радників голови Нацбанку України Валерій Литвицький.
Він відзначив, що в 2004 році за цим показником був рекорд - 24,1%, а цього року, на його думку, "уже ясно, він буде ще вищим". За словами експерта, оптові ціни мають особливість із деяким розривом впливати на роздрібні. "Так що попереду в нас ще й ризики перегріву економіки, але не через зайве зростання виробництва, а пов'язані з подорожчанням товарів та послуг", - відзначив Литвицький.
Динаміка всіх цін, показником якої слугує так званий індекс-дефлятор ВВП, сьогодні (за січень-травень), за даними експерта, становить 33%. "Такого ще ніколи в Україні не було", - вказує Литвицький та у зв'язку із цим називає дуже серйозним ризиком для країни некоректний перегляд бюджету, пов'язаний з тим, що сьогодні номінальний ВВП росте переважно за рахунок інфляційного податку і за п'ять місяців уже перетнув межу 300 мільярдів гривень. А от реальний ВВП, відзначає головний радник голови НБУ, росте повільніше, ніж торік. На його думку, таку ситуацію можна порівняти зі склянкою сметани, що долита водою. Обсяг збільшився, але чи більше стало корисного продукту, запитує Литвицький і відзначає, що в тому випадку, якщо цей "приварок" використати для нового збільшення споживчої активності, тоді ціни підуть на черговий новий виток. А інфляційний податок стане ще вагомішим.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас