Борги українців оцінили в 424 мільярди — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Борги українців оцінили в 424 мільярди

Казна та Політика
570
Борг українців у цілому становить 424 млрд. грн. При цьому однією з найістотніших залишається заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг. На початок травня вона хоча і зменшилася на 5%, але склала 7,772 млрд. грн, відзначають експерти.
Видання з посиланням на ГоловКРУ пише, що торік вітчизняні комунальні підприємства відключили від теплопостачання 4 тис. боржників, а 65,7 тис. абонентам (2%) за борги перекрили воду.
У доповіді ГоловКРУ відзначається, що існуючі технології не дозволяють позбавляти комунальних послуг більшість боржників.
"Таким чином, на сьогоднішній день відсутній дієвий механізм, що міг би забезпечити повноту розрахунків. Тим більше, якщо врахувати, що мораторій на стягнення пені за несвоєчасну сплату комунальних послуг був введений ще в 1996 році. І буде діяти до повного погашення зарплатних боргів. А вони, здається, взагалі незнищенні. За даними Держкомстату, на 1 квітня їхня сума склала 692,4 млн. грн.", - пише видання.
Серед фінансових установ найбільше українці позичали в банків. За даними Нацбанку, кредитування фізосіб в 2007 році виросло на 97,8%, перевищивши 155,54 млрд. грн. На кінець минулого року сума кредитів, виданих кредитними спілками, досягла 4,5 млрд. грн., збільшившись у порівнянні з 2006 роком на 74% (2,6 млрд. грн.). Більш дрібними сумами громадяни розживалися в ломбардах, позичивши в них у цілому більше 1,4 млрд. грн.
"Втім, головним провокатором, що штовхає українців у боргову яму, залишається влада. Саме вона з року в рік збільшує державний борг, що у підсумку лягає на кожного громадянина", - пише видання.
Відповідно до інформації Міністерства фінансів, станом на 30 квітня цього року прямий і гарантований борг України становив трохи більше 17, 606 млрд. дол., або 88, 911 млрд. грн. Найближчим часом Мінфін має намір вийти на зовнішній борговий ринок і залучити ще 0,5 млрд. дол. для фінансування бюджетного дефіциту. "У підсумку, всі позичені кошти ляжуть на плечі майбутніх поколінь", - відзначає газета.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас