Лондонська біржа запускає платформу Baikal — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лондонська біржа запускає платформу Baikal

Фондовий ринок
240
Лондонська фондова біржа та американський інвестбанк Lehman Brothers анонсували запуск нової платформи, що дозволить інвесторам проводити операції на пан’європейському непублічному ринку цінних паперів. Запуск проекту LSE обумовлений зростанням у світі популярності позабіржових торгів.
Учора Лондонська фондова біржа (LSE) і американський інвестиційний банк Lehman Brothers оголосили про швидкий запуск нового майданчика, користувачі якого зможуть брати участь у непублічних позабіржових торговельних операціях відразу в декількох країнах Європи. Мова йде про операції в так званих "прихованих пулах ліквідності" (dark liquidity pools), які дозволяють учасникам торгів анонімно розміщувати великі замовлення на цінні папери. Позабіржові системи для торгівлі такими паперами (альтернативні торговельні системи, crossing networks) стали з'являтися з 1998 року, після того, як їхнє створення було схвалено Комісією цінних паперів і бірж США (SEC). За оцінками LSE, щоденний обсяг торгів у таких торговельних системах у Європі становить близько 12 млрд євро і має потенціал зростання. Новий майданчик назвали Baikal - "як найглибше у світі озеро Байкал з найбільшими запасами чистої прісної води".
Про те, наскільки велику увагу приділяє LSE цьому проекту, говорить те, що очолювати торговельний майданчик Baikal, що запрацює в I кварталі 2009 року, буде особисто голова LSE Клара Ферс. LSE повідомляє, що користувачі Baikal одержать доступ до операцій із цінними паперами в 14 європейських країнах з можливістю участі в торгах в 22 альтернативних торговельних системах.
LSE пішла на запуск проекту Baikal на тлі зростання конкуренції з боку альтернативних електронних торговельних майданчиків, таких як Chi-X, що належить міжнародній інвесткомпанії Nomura, що вже дозволяє своїм передплатникам за більш низьку плату, ніж на звичайних ринках, працювати в альтернативних торговельних системах. Під кінець року аналогічний проект планують запустити американсько-скандинавська NASDAQ OMX Group та американська альтернативна електронна біржа BATS Trading. У травні стало відомо, що банки BNP Paribas, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Merrill Lynch, Morgan Stanley, Societe Generale і UBS готують до запуску торговельний майданчик для операцій на позабіржовому альтернативному ринку. Ця платформа - Project Turquoise - може почати роботу вже в серпні-вересні 2008 року.
За даними дослідницької компанії Tabb Group, зараз уже близько 10-12% торговельних операцій із цінними паперами в США проходять саме через "приховані пули", у Європі - 4-5%. Зростання побоювань інвесторів із приводу зниження ролі традиційних фондових майданчиків привело до того, що з початку 2007 року акції LSE Group і NYSE Euronext подешевшали приблизно на 40%.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас