Чорну ікру держава залишить собі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чорну ікру держава залишить собі

Аграрний ринок
310
Парламент Казахстану прийняв закон про введення держмонополії на закупівлю осетрових видів риб, а також переробку та реалізацію чорної ікри. До такого радикального рішення владу республіки підштовхнуло зросатння браконьєрства та зниження чисельності осетрових у Каспійському морі.
За даними глави МВС Казахстану Бауржана Мухамеджанова, торік за фактами незаконного вилову, придбання та збуту риби та ікри порушено понад 300 кримінальних справ. "З незаконного оберту було вилучено понад 230 тонн риби, з них більш ніж 10 тонн - осетрових порід", - говорить він.
Раніше Росія також оголосила про жорсткість вимог до вирощування, переробки та продажу осетрових. Крім того, з 1 серпня російською владою був повністю заборонено видобуток осетрових.
Перший крок
Казахстан добуває щорічно майже 185 тонн осетрових. У лондонському універмазі Harrods 50-грамова баночка білугової ікри виробництва Казахстану коштує близько 860 доларів.
Перший крок на шляху держмонополії чорної ікри Казахстан зробив ще на початку 2008 року. Уряд республіки вирішив викупити єдине в країні підприємство, що займається переробкою осетрових порід риб і виробляє знамениту зернисту ікру "Атираубалик". Воно було приватизовано в 1990-х роках. Brooklyn Group Consultants Inc. - володіє 75% акцій підприємства. Інші 25% належать міноритарним акціонерам. Сума виплат з держбюджету за 100% акцій підприємства складе 52,3 мільйони доларів.
"Чорний" бізнес
Контрабанда чорної ікри - один із найприбутковіших видів злочинної діяльності. Обсяг незаконної торгівлі ікрою, за оцінками експертів, перевищує 1 мільярд доларів на рік, у той час як обсяг легальної торгівлі становить лише 100 мільйонів. При цьому багато країн вживають заходів для того, щоб зменшити обсяг нелегально ввезеної ікри. В ЄС будь-які упакування з чорною ікрою повинні містити спеціальні етикетки з інформацією про місце та час її виробництва; раніше такі етикетки наклеювалися тільки на великі контейнери.
Адміністрація США вирішила не забороняти імпорт чорної ікри, але буде тепер вимагати від її постачальників чітких гарантій збереження популяції осетрових. Служба охорони рибних ресурсів і тваринного світу поставили вимогу, щоб експортери чорної ікри надавали інформацію про обмеження на вилов осетрових та конкретні плани з відновлення їх популяції.
В Каспійському морі, яке Казахстан розділяє з Росією та Азербайджаном, добувається 90% чорної ікри. Національні квоти на вилов осетрових розподілилися в 2008 році в такий спосіб: Казахстан - 182,5 тонни, Росія - 286,5 тонни, Азербайджан - 90 тонн, Туркменістан - 62 тонни, Іран - 440 тонн. На експорт чорної ікри квота для Казахстану визначена на рівні 13,2 тонни, Росії - 24,2 тонни, Азербайджану - 6,6 тонни, Ірану - 42,2 тонни, Туркменістану - 5 тонн.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас