Шахти продадуть лотами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шахти продадуть лотами

Енергетика
162
Уряд підготував до приватизації вуглевидобувні підприємства. Шахти будуть продаватися лотами, яких уряд склав 12. За словами прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, у них увійдуть підприємства високої, середньої та низької рентабельності. Зокрема, у приватизаційні лоти вже ввійшли майнові комплекси підприємств "Лисичанськвугілля", "Волиньвугілля", шахт "Новопавлівська" і "Новодзержинська".
Учора міністр вугільної промисловості Віктор Полтавець заявив, що пропозиції про продаж шахт уже подані у Фонд держмайна. Однак у ФДМ спростовують цю інформацію. "Ми вперше чуємо про це, нам ніхто нічого не передавав!", - стверджує голова Фонду Валентина Семенюк. Вона нагадала, що на сьогоднішній день діє указ президента №200 від 6 березня, де говориться, що паливно-енергетична галузь є стратегічною. Її підприємства не можуть виставлятися на продаж до затвердження програм розвитку і приватизації цих галузей.
У свою чергу Полтавець стверджує, що конкурси із продажу шахт можуть відбутися відразу ж після нормалізації роботи Фонду держмайна. Він уточнив, що декілька інвесторів уже висловили зацікавленість у придбанні цих підприємств. Зокрема, у покупці українських шахт, що добувають коксівне вугілля, можуть бути зацікавлені "Метінвест Холдинг", підконтрольний українському бізнесменові Рінату Ахметову, і ВАТ "Міттал Стіл Кривий Ріг" (власник - Mittal Steel).
Народний депутат від "НУ - НС" Олександр Клименко вважає, що підхід до продажу шахт, запропонований Мінвуглепромом, на сьогоднішній день неефективний. "В умовах, коли в нас немає власного видобутку газу та нафти, а вартість імпортного газу дуже швидко досягне 400 доларів за тисячу кубометрів, запаси вугілля є запорукою енергетичної безпеки країни. У зв'язку із цим я б не поспішав продавати шахти, що мають достатню кількість розвіданих запасів вугілля", - сказав Клименко.
"Підприємства, які раніше вважалися перспективними, мали великі запаси вугілля, зараз не тільки знизили видобуток, а практично не добувають вугілля. Очевидно, що реалізовується схема для того, щоб показати їхню збитковість і безперспективність, щоб за копійки їх продати", - сказав Клименко.
4 травня Кабмін затвердив концепцію розвитку вугільної галузі. Вона передбачає приватизацію шахт після їх об'єднання в лоти. Передбачалося формування 22 таких лотів із прибуткових і збиткових шахт, а також шахт із перспективними запасами вугілля для продажу на відкритих аукціонах.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас