Експерт: Україна може перейти на європейську модель газових відносин з РФ або піти на політичні поступки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Україна може перейти на європейську модель газових відносин з РФ або піти на політичні поступки

Енергетика
194
Україна повинна визначитися, чи переходити їй на європейську модель газових відносин з РФ, або йти на політичні поступки з Росією.
Таку думку висловив РБК-Україна експерт з нафти і газу Українського центру економічних і політичних досліджень ім. Разумкова Володимир Омельченко, коментуючи сьогоднішню заяву Президента України Віктора Ющенка про необхідність до 15 вересня визначити розрахункову базу ціни на імпортований газ і стати третьою стороною в переговорному процесі за ціною центральноазіатського газу в 2009 р.
На думку експерта, формула ціни до 15 вересня може бути визначена, якщо буде ухвалено політичне рішення, в першу чергу, з боку України.
"Олексій Міллер недавно заявив, що "Газпром" згоден переходити на європейську модель в газових відносинах з Україною - по ціні на газ і по тарифах, - сказав В.Омельченко. - Україна повинна визначитися, або ціни на газ будуть такими ж, як в Європі, мінус транспортні витрати, і тарифи розраховуватимуться за європейською методологією. Або ж ціни можуть бути і нижче, у випадку, якщо Україна піде на політичні поступки Росії. Тому зараз українське вище політичне керівництво стоїть перед дилемою: європейська ціна або політичні поступки. Виникає ще третій варіант: затягувати переговори до максимуму, сподіваючись, раптом що-небудь з цього вийде".
У даний час переговорний процес між РФ і Україною застопорився через те, що сторони не можуть погодити тарифи на транзит по території України, не можуть визначитися з формулою ціни наступного року, вважає експерт. Ще одним гальмуючим чинником є те, що Україна наполягала на необхідності п'ятирічного перехідного періоду для адаптації своєї економіки до європейських газових цін, додав В.Омельченко.
Що стосується бажання України бути третьою стороною в переговорному процесі щодо ціни на центральноазіатський газ в 2009 р., то воно малореалістичне, вважає експерт. Енергетична стратегія Росії полягає в самостійній монополізації всіх енергетичних стратегічних постачань з країн середньої Азії, і в політичні інтереси РФ не входить поява третьої сторони, підкреслив Омельченко.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас