Фокуси із "зеленими картами" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фокуси із "зеленими картами"

1149
Жителі України, що бажають відвідати на своєму авто територію країн Євросоюзу, Молдови, Бєларусі, а також ряд держав Африки та Азії, зобов'язані мати при собі поліс "зелена карта" (green card), інакше вони просто не зможуть перетнути границю. Придбати цей поліс можна або в страховій компанії або вже безпосередньо на українській границі - у страхових агентів. Правда, покупка green card в агентів зовсім не гарантує безтурботного перебування за кордоном.
"Зелена карта" із сюрпризом
Справа в тому, що замість дійсної страховки прикордонні продавці green card часто збувають невдачливим автоволодарям фальшиві поліси. "Зараз із полісами "зелена карта" на границі діється формений бардак", - говорить голова правління страхової компанії "Аска" Олександр Сосис.
Найпоширенішими є два способи шахрайства. Перший - коли шахраї під видом страхових агентів пропонують підроблені поліси всім бажаючої прямо на прикордонних ринках.
Другий варіант більше витончений. У цьому випадку визначити підробку не зможе жоден експерт, тому що бланки полісів справжні, та й агенти теж. Однак заповнюючи green card, нечисті на руку представники страхових компаній вносять туди свідомо невірну інформацію. Допустимо, клієнтові продають договір, у якому зазначений річний термін дії, а страховикові відправляють екземпляр, у якому значиться "15 днів". Різниця в ціні між "річним" і двотижневим полісом становить близько 1400 гривень, які попадають у кишені злодійкуватим агентам. "Фальсифікація документа міститься в тому, що з порушенням чинного законодавства клієнтові виписується оригінальна "зелена карта", - пояснює директор департаменту міжнародного страхування компанії "Універсальна" Михайло Гомивка.
Того, хто купив "липу", можуть посадити
"Щасливий" власник "липового" поліса у випадку настання страхової події за межами України може виявитися в дуже неприємній ситуації. Наприклад, якщо страховка green card підроблена, місцева поліція не прийме такий поліс і зажадає від винуватця ДТП оплатити збиток потерпілим.
Ще гірше, якщо бланк поліса дійсний, але страховка сфальсифікована зусиллями нечесного агента. У випадку аварії страхова компанія або Моторно-транспортне страхове бюро України (МТСБУ) компенсує збиток третій стороні. Але після виплати страховик або МТСБУ почне розбиратися, хто і як підробив поліс. При цьому власник такої страховки, швидше за все, буде залучений у тривалу судову тяганину, і автолюбителеві потрібно буде ще довести, що він не знав, що green card підроблена. Адже відповідно до статті 358 Кримінального кодексу, використання свідомо підробленого документа грозить людині штрафом в 50 неоподатковуваних податком мінімумів або навіть позбавленням волі до 2 років.
Не менше автоволодарів страждають від шахрайства з green card і самі страховики. Адже за правилами міжнародної системи "Зелена карта", навіть по фальсифікованому полісу їм необхідно виплачувати відшкодування. На думку деяких учасників ринку, через злодійство агентів вони недоодержують 50-100% прибутку. "Ви б бачили, які будинки на наші невраховані гроші будують деякі агенти! На офіційну комісію такий палац не збудуєш", - скаржиться керівник однієї великої страхової компанії.
Його слова підтверджує й офіційна статистика: кожна шоста виплата по "зелених картах" доводиться на підроблені й фальсифіковані поліси. Так, зараз у МТСБУ на розгляді перебуває інформація про компенсації збитків по 300 випадкам на суму більше 1 мільйона євро по green card сумнівного походження.
Потрібний єдиний агент
У той же час, незважаючи на таку кількість порушень, покарання агентів, які крадуть - подія в Україні зовсім не часта. Згідно даним МТСБУ, за десять років участі України в системі "Зелена карта" було покарано всього 52 агента страхових компаній. Причому, як правило, це були умовні строки позбавлення волі до 1 року. Частково провина за розгул "зелених шахраїв" лежить на правоохоронних органах, які, на думку страховиків, не додають достатніх зусиль. "Ми збираємо конкретні факти порушень, повідомляємо про їх міліції, прокуратурі, але на цьому найчастіше все й закінчується", - ремствує голова правління компанії "Дженерали Гарант Страхування" Юрій Лахно. На думку учасників ринку, така ситуація виникла через змову на границі несумлінних агентов-фізосіб, правоохоронних органів та прикордонслужби. "Нам буквально нав'язують цих агентів, - зізнається представник страхової компанії. - А відмовитися не можемо - інших туди просто не впустять".
Щоб навести порядок у питанні із продажем green card МТСБУ має намір ввести на границі єдиного агента, що буде продавати ці поліси не як фізична, а як юридична особа. Чи буде це нова компанія або вже діючий страховий агент-юрособа, що виграє тендер, поки не відомо. Але єдиний агент буде продавати поліси відразу всіх страховиків, тим самим скасувавши армію агентів-фізосіб на границі. Це, на думку експертів, знизить розміри шахрайства й підніме реальні продажі "зелених карт". За попередніми підрахунками Олександра Сосиса, після введення єдиного агента продажі полісів green card збільшаться в 2 рази.
Інше питання, коли цей єдиний агент буде введений. За словами президента МТСБУ Віктора Романишина, наприкінці травня стартував пілотний проект по введенню єдиного агента. "Вже за 2-3 місяця за результатами "пілота" буде розроблений і прийнятий нормативний документ, що зобов'язує всі страхові компанії працювати виняткового через єдиного агента", - запевняє він.
Правда, самі страховики скептично ставляться до обіцянок МТСБУ. "Розмови про впровадження єдиного агента Моторним бюро ведуться вже не перший рік, але далі їх справа не заходить, - виражає думку багатьох Олександр Сосис.- Хоча, якщо за справу взятися серйозно, така компанія може вирішити проблему шахрайства з green card".
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас