Україна пропускає світло — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна пропускає світло

Нерухомість
1927
За останні два роки рівень прозорості українського ринку комерційної нерухомості показав один з найвищих темпів росту у світі. Відповідно до опублікованого вчора звіту міжнародної консалтингової компанії Jones Lang LaSalle (JLL), Україна з рейтингу країни з низьким рівнем прозорості в 2006 році цього року потрапила в категорію напівпрозорої. Учасники ринку погоджуються з висновками JLL, відзначаючи, що бізнес дійсно став цивілізованіше.
Однак рівень прозорості в сфері відносин з держорганами, на їхню думку, навпроти - знизився. Jones Lang LaSalle й LaSalle Investment Management оцінювали рівень прозорості на ринках нерухомості в 82 країнах світу, порівнюючи їхні нинішні показники з 2006 роком (тоді був складений останній рейтинг), говориться у вчорашньому звіті компанії. У дослідженні оцінювалися такі фактори, як якість надаваних на ринку послуг, базові ринкові показники, нормативні й регулятивні умови, а також розвиненість трансакційних процесів.
Країни були розділені на групи: з високим рівнем прозорості (рівень 1), прозорі (2), напівпрозорі (3), з низьким рівнем прозорості (4) і непрозорі (5). Найпрозорішим у світі був визнаний ринок комерційної нерухомості в Канаді (1,17 бала), а також Австралії (1,2) та США (1,2). У категорію непрозорих ринків цього року були віднесені Білорусія (4,53), Судан (4,65), Камбоджа (4,67), Алжир (4,76) та Сирія (4,76). В JLL відзначають, що не дорівнювали "низьку прозорість" до корупції. "Наявність або відсутність корупції - це тільки один з компонентів прозорості ринку нерухомості",- говориться у звіті.
Рейтинг України підвищився з 4-го рівня в 2006 році до 3-го рівня - країну віднесли до категорії напівпрозорої (46-е місце в рейтингу). Це один з найвищих темпів росту за останні два роки поряд з такими країнами й містами, як Дубай, Румунія та Росія (докладніше див. таблицю).
В результаті Україна опинилася в одній групі з такими країнами, як Угорщина, Латвія, Естонія, Болгарія та Ізраїль. У багатьох країнах ринок комерційної нерухомості стає все більше прозорим завдяки позиції державної влади, що прагнуть усунути регулятивні та юридичні перешкоди для руху іноземного капіталу, відзначають в JLL. Управляючий директор LaSalle Investment Management Жак Гордон, чиї слова приводяться у звіті, вважає, що поліпшення прозорості пов'язане із глобалізацією, що змушує інвесторів виходити на закордонні ризикові ринки в пошуках більше високих доходів.
Інвестиційні угоди, що активізувалися в останні роки, за участю іноземних інвесторів на українському ринку привели до поліпшення якості девелоперських проектів, погоджуються учасники ринку. "Західний інвестор, купуючи готовий об'єкт нерухомості, у першу чергу дивиться на якість орендарів та якість підписаних з ними договорів,- говорить заступник гендиректора FIM Consulting Plus Юлія Ляшенко.- Для інвестора важлива не сама по собі орендна ставка, а розуміння того, що його права застраховані. Тобто не $50 строком на один рік, а $30 - на 7-10 років".
Девелопери також стали звертати увагу на концепцію об'єктів комерційної нерухомості, відзначає партнер Dragon Asset Management Володимир Тимочко. "Серед більш старих проектів є невдалі (наприклад, торгцентри 'Метрополіс', 'Альта-центр', 'Аладін' та 'Променада'), коли власники не отримують прибуток у повному обсязі, незважаючи на сприятливі умови на ринку,- говорить він.- А зараз іде орієнтація на більш довгостроковий доход. І із всіх великих проектів мені невідомий випадок, коли б концепцію розробляли українські архітектори. Залучаються іноземні архітектори або принаймні міжнародні консультанти".
На думку експертів, рівень прозорості в сфері відносин з держорганами, навпроти, знизився. "Виходячи з мого особистого досвіду й досвіду нашої компанії, не можна сказати, що за останні кілька років відбулися якісь позитивні зміни в сфері земельних відносин й оподатковування. Скоріше ситуація погіршилася за рахунок росту корумпованості чиновників, особливо в Києві",- говорить Тимочко.
Країни, що одержали найбільшу зміну рівня прозорості в 2006-2008 роках
* міста першого рівня
Джерело: Jones Lang LaSalle
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас