Поляки вийшли на майданчик — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Поляки вийшли на майданчик

Фондовий ринок
268
Учора президент WSE Людвік Соболевський повідомив журналістам, що їх зацікавила фондова біржа "Іннекс". "Ця біржа - одна з найважливіших в Україні. Ми дуже добре її знаємо і хотіли б якомога тісніше співробітничати. Ми проводимо переговори, а також відвідуємо один одного", - сказав він. Як повідомляв Ъ (див. номер від 12 червня), WSE має намір купити акції однієї з українських бірж, на якій хоче впровадити технології організації IPO українських компаній та ввести подвійний лістинг котирувань. Тоді джерела Ъ повідомляли, що після зриву переговорів з російською РТС власники київської біржі "Іннекс" зробили пропозицію WSE, Віденській біржі і біржовому холдингу NASDAQ OMX.
Біржа "Іннекс" заснована в 1996 році (до 2006 року - Донецька фондова біржа). Статутний капітал біржі - 6 млн грн. Частка в обороті українського ринку в 2007 році склала 3,37%. Найбільші акціонери: інвестфонд "Кремень-Інвест" (КУА "Альтера Ессет Менеджмент") (38,783%), "Східно-Європейський інвестфонд" (15%), ТОВ "Донецький центр інвестиційного маркетингу" і ЗАТ "Менеджер" - по 11,333%.
Голова правління біржі "Іннекс" Олена Скляр підтвердила Ъ інформацію про переговори із представниками WSE. "Поки це тільки переговори з акціонерами. Вони були в нас у гостях, а ми в них. Конкретних рішень не прийнято. Того, що акціонери біржі 'Іннекс' не змінювали плани відносно продажу частини пакета акцій, я не приховую", - сказала Ъ пані Скляр. За її словами, може бути продано не більше 25% акцій. "Можливі різні варіанти. У будь-якому разі, якщо відбудеться угода, то на початковому етапі це буде пакет менше 25%", - сказала Олена Скляр. Вартість угоди вона не уточнила.
Учасники ринку оцінили біржу недорого. "У них не найкращий програмний продукт, і їхня команда не відрізнилася на ринку. Можливо, у них є якийсь адміністративний ресурс засновників. Крім того, вони не публічні. Думаю, їх можна оцінити в межах $1 млн", - сказав голова біржової ради біржі "Перспектива" Сергій Антонов. "Оцінити 'Іннекс' неможливо, адже оцінка йде за формулою: обсяг річних надходжень помножений на коефіцієнт. Отож, якщо обсяг надходжень нульовий, то й ціна буде нульова", - сказав Ъ власник однієї з українських бірж. Відзначимо, що 25% від статутного капіталу - це 1,5 млн грн, або $310 тис.
Менеджер з іноземних інвестицій ІГ "Альтера Фінанс" Максим Шинкаренко вважає, що польська сторона більше зацікавлена у входженні в капітал "Іннекс", хоча й українському майданчику це допоможе модернізувати свою торговельну систему. "Зараз іноземні фондові гравці перебувають на стадії входження на український ринок. У кого вийде першим, той і зможе зайняти більшу частку ринку. Тому для WSE це стратегічно важливий крок", - вважає пан Шинкаренко. Із ПФТС у Варшавської фондової біржі підписаний меморандум про співробітництво, але входження в капітал української фондової біржі в найближчі роки малоймовірне.
Директор ІК Galt & Taggart Securities Ukraine Сергій Лесик упевнений, що українським торговцям буде цікаво працювати з торговельним продуктом WSE (торговельну систему ПФТС модернізують NASDAQ OMX і ММВБ.-Ъ). А самі поляки, швидше за все, розраховують на довгострокові інвестиції в український фондовий ринок. "Думаю, Варшавська біржа готується до того, що Україна буде інтегрована в Європейський союз, коли можна буде повноцінно реалізувати подвійний лістинг", - сказав він.
Петро Шевченко
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас