Долар зрівняли в правах з гривнею — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Долар зрівняли в правах з гривнею

Кредит&Депозит
6792
Державна податкова адміністрація буде компенсувати відсотки по валютних іпотечних кредитах. Понад 80% клієнтів іпотечних програм, що дотепер не мали можливості відносити виплачені відсотки на суму податкового кредиту, у червні одержали таке право. Оформити компенсацію буде нескладно, обіцяють у податковій.
Про те, що Державна податкова адміністрація України (ДПАУ) з 13 червня дозволила фізичним особам включати до складу податкового кредиту частину суми відсотків, виплачених по іпотечних житлових кредитах в іноземній валюті, стало відомо з листа відомства, направленого 20 червня в Американську торговельну палату. У ньому ДПАУ повідомила, що переглянула свій підхід до цього питання на підставі Закону "Про податок з доходів фізичних осіб", у якому говориться, що частина суми відсотків по іпотечних кредитах може бути компенсована за рахунок держбюджету. При цьому компенсація повинна виплачуватися незалежно від валюти кредитування. У листі також зазначено, що 13 червня 2008 року ДПАУ відкликала свій лист від 26 квітня 2007 року, відповідно до якого фізособам дозволялося включати до складу податкового кредиту частину суми відсотків, виплачених винятково по гривневих іпотечних кредитах.
За даними Української національної іпотечної асоціації, на 1 квітня 82% іпотечних кредитів були видані в іноземній валюті.
Сума компенсації, що тепер зможе одержати будь-який позичальник, буде розраховуватися за формулою, описаною в законі "Про податок з доходів фізичних осіб". За нею частина суми відсотків, що включається до складу податкового кредиту, - це добуток суми відсотків і коефіцієнта, визначеного як відношення мінімальної загальної площі (100 кв. м) до фактичної загальної площі житла, оформленого в кредит. Якщо цей коефіцієнт більший від одиниці, то до складу податкового кредиту включається вся сума відсотків по кредиту. Однак право одержання компенсації надається не частіше одного разу на десять років. Одержати компенсацію по новому кредиту можна буде, тільки повністю погасивши старий.
Розмір компенсації обмежений сумою офіційного річного доходу. Одержати її можна буде, надавши в податкову декларацію про доходи або довідку з місця роботи і документи, що підтверджують оплату відсотків по кредиту. При цьому прибуток з підприємницької діяльності враховуватися не буде. "Після перевірки цих документів кошти будуть перераховуватися на рахунок позичальника", - говорить заступник голови ДПАУ Сергій Лєкарь. Компенсація буде виплачуватися в гривні за курсом Нацбанку на момент погашення суми. "За 60 днів податкова повинна компенсувати ці гроші з бюджету на рахунок позичальника. Якщо прострочення з її боку перевищує три місяці, податкова компенсує податковий кредит і виплачує штраф у розмірі 100%", - говорить директор юридичного департаменту Української національної іпотечної асоціації Денис Щегольков. Тим часом у податковій не очікують великого напливу охочих одержати компенсації.
"На 1 червня до нас звернулося лише 1,5 тис. громадян, ми компенсували 1,5 млн грн. Це навіть менше, ніж за аналогічний період минулого року. Хтось не знає про це, а хтось просто не встигає подати декларацію", - пояснює директор департаменту оподатковування фізичних осіб ДПАУ Степан Дусяк.
Олена Губар
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас