"Нафтогаз" відкриває збиткову кампанію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз" відкриває збиткову кампанію

Аграрний ринок
258
Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко вчора повідомила, що уряд зобов'язав підприємства НАК "Нафтогаз України" поставляти аграрним підприємствам нафтопродукти за пільговими цінами. За її словами, дизпаливо і бензин, вироблені з нафти, що добувається в Україні, повинні поставлятися аграріям з рентабельністю 10% протягом червня-листопада цього року.
Сформувати стабфонд палива для забезпечення ним аграріїв на період посівної і збиральної кампаній Кабмін доручив Мінпаливенерго і Мінагрополітики ще на початку року. Але з вини "Укртранснафти" створення держрезерву дизпалива і бензину було зірвано. Нагадаємо, компанія залучила в "Райффайзен Банк Аваль" кредит на 242 млн грн для закупівлі 40 тис. т дизпалива за пільговою ціною. У березні "Укртранснафта" вибрала трейдера - компанію "Цукрове виробниче об'єднання" (СВО), що повинна була поставити заявлені обсяги до 10 квітня, але дотепер не виконала зобов'язань. Як стало відомо Ъ, на початку червня СВО почало повертати "Укртранснафті" гроші. За даними джерел Ъ, з 242 млн грн перераховано вже більше 140 млн грн, у тому числі 20 млн грн 19 травня (копією платежу володіє Ъ). Прес-секретар "Укртатнафти" Олександр Дікусаров від коментарів учора відмовився.
За інформацією заступника міністра аграрної політики Олександра Шевченка, для проведення збиральної кампанії українським аграріям необхідно порядку 550-600 тис. т дизпалива і 130 тис. т бензину. "З початку року ціни на нього виросли майже на 40%, а після весняної посівної кампанії на 20% - до 7,5-7,8 тис. грн за тонну дизпалива", - сказав пан Шевченко. За його словами, у собівартості зернових культур дизпаливо займає не менше 26%. І якби уряд не почав дій зі стабілізації цін, це привело б до підвищення собівартості зернових більше ніж на 5%. Заступник міністра повідомив також, що дизпаливо і бензин повинні надійти в стабфонд, що буде забезпечувати аграріїв: "Під час весняної посівної кампанії дизпаливо з нього продавалося по 6,1 тис. грн/т, тоді як ціна на ринку була вищою".
Прес-секретар "Нафтогазу" Володимир Землянський учора відмовився від коментарів. Але джерело Ъ у компанії повідомило, що поставки дизпалива для потреб аграріїв можуть здійснюватися із Шебелинського ГПЗ. "Крім того, якщо 'Нафтогазу' удасться одержати оперативний контроль над 'Укрнафтою', це дозволить переробляти нафту, що добувається цією компанією, наприклад на давальницьких умовах, на інших нафтопереробних підприємствах", - підкреслив співрозмовник Ъ. Нагадаємо, зараз найбільша нафтовидобувна компанія України - ВАТ "Укрнафта", у якій державі належить 50%+1 акція, - контролюється лояльним групі "Приват" (володіє близько 42% компанії) менеджментом.
Експерти відзначають, що потужності Шебелинського ГПЗ, здатні виробляти 30-35 тис. т дизпалива на місяць, не зможуть повною мірою забезпечити потреби аграріїв. Це розуміють і у Мінагрополітики. "Під час весняних посівних робіт за рахунок стабфонду було закрито 15% загальної потреби в дизпаливі, під час збиральної розраховуємо закрити 15-20%", - говорить Олександр Шевченко. "Ми запропонували уряду механізм, за яким доступ до дешевого палива повинен розподілятися пропорційно посівним площам - у першу чергу його повинні одержувати найбільші та найефективніші господарства", - розповів Ъ перший заступник міністра агрополітики Юрій Лузан.
Під час збиральної кампанії подорожчання особливо гостро буде відчуватися в неефективних господарствах, що витрачають близько 0,15 т дизпалива на гектар збиральних площ, вважає співвласник групи компаній "Мрія" Іван Гута. "У них собівартість зернових може вирости до 10%, але в таких господарств, як наша компанія (витрачають 0,03-0,04 т/га посівів.-Ъ), собівартість зернових виросте незначно", - говорить він.
На думку керівника Центру енергетичних досліджень Костянтина Бородіна, доручення Кабміну кардинально не змінить становище аграріїв, але може привести до погіршення фінансового становища самого "Нафтогазу", що розраховував на одержання додаткового прибутку від переробки сировини на Шебелинському НПЗ.
Олександр Чорновалов, Олена Голубєва
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас