Морозивники їдять один одного — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Морозивники їдять один одного

964
Щоб успішно продавати продукт, українські оператори ринку морозива продовжують поглинати конкурентів.
За словами Марії Колесник, керівника аналітичного відділу консалтингового агентства "ААА", сьогодні ринок морозива продовжує укрупнюватися. Дрібні гравці поступово йдуть із ринку, а великі, борючись зі слабкою впізнаваністю своїх брендів, удаються до реклами.
При цьому ті гравці, частка яких не перевищує 10%, роблять ставку на молодь і виводять на ринок торговельні марки зі сленговими назвами. А лідери орієнтуються на людей середнього віку.
Але всі українські виробники морозива прогнозують дві основні проблеми на ринку в 2008 році. Перша - це збільшення цін та інфляція. Друга - вступ у СОТ. "Є велика ймовірність того, що зі вступом у Світову організацію торгівлі міжнародні бренди, які дотепер працювали в преміум-сегменті, постараються вийти на масового споживача", - пояснює Марія. А для багатьох торговельних марок, у першу чергу регіональних, це рівносильно смерті. Тим часом українські виробники поки не збираються втрачати свої позиції.
Конкуренти тануть
Загальна кількість "морозивників" за останні три-чотири роки скоротилася приблизно в три рази. З 200 підприємств на ринку залишилося близько 70. В 2007 році склад гравців на ринку істотно не змінився. На сьогоднішній момент дніпропетровська "Ласунка" ділить перше місце з житомирською "Руддю". Їхні частки ринку коливаються в межах 16-17%. Близько 8% ринку морозива належить компанії "Геркулес". Приблизно стільки ж мають "Ласка" та Львівський холодокомбінат. Буквально на півкроку відстає від них "Луганськхолод" (ТМ "Королівське").
"Луганськхолод" почав наступати на п'яти середнячкам ще торік, коли було оголошено про злиття його з компанією "Айс груп". До цього ТМ "Королівське" належало всього 4% ринку. Як заявляють учасники нового альянсу, об'єднання капіталів дозволить вже в цьому сезоні сконцентруватися на вдосконаленні виробничих процесів, поліпшити обслуговування дистриб'юторів і маркетингових проектів. Зокрема, за словами Павла Звєрєва, виконавчого директора ВАТ "Луганськхолод", на підтримку новинок літа-2008 у Луганську та області вже сьогодні проводиться масова рекламна кампанія, що включає в себе організацію свят морозива, різні промоакції, рекламу на білбордах і транспорті.
Приростають новими виробничими потужностями та іншими операторами. На початку цього року компанія "Три ведмеді", що виробляла дотепер в основному заморожені напівфабрикати, завершила покупку двох фабрик морозива в Житомирській області - "Бердичів-Холод" та "Бердичівміськмолзавод". Загальна ринкова частка куплених підприємств оцінюється в 3%. При цьому варто відмітити, що ще торік самі "Три ведмеді" контролювали не більше 1,5% ринку і розміщували замовлення з виробництва морозива на інших підприємствах.
У цілому в географічній структурі виробництва, за оцінкою експертів, сьогодні лідирують три регіони: Дніпропетровський, Донецький та Волинь. Тоді як у структурі споживання виділяються Київ та Крим.
"Основними факторами, що впливають на збільшення обсягів ринку морозива, є погодні умови, купівельна спроможність населення та рекламна активність виробників", - говорить Юлія Волкова, начальник відділу маркетингу ЗАТ "Геркулес". Але на яку частину населення направлена сьогодні ця сама активність морозивників?
Батьки та діти
"Луганськхолод" вважає, що більш ємною та активною цільовою аудиторією є молодь. "Для цієї аудиторії в нашій компанії розроблене особливе морозиво - суббренд "Прикольно", який усього за один сезон забезпечив собі 10%-у частку в портфелі "Королівське морозиво", - ділиться Павло Звєрєв. Однак інші гравці ринку таку стратегію називають нішевою і стверджують, що найактивніший не означає наймолодший. За словами Леоніда Сдоренка, бренд-менеджера торговельної марки "Ласуня", сьогодні близько 50% всієї зробленої в Україні продукції припадає на людей середнього віку.
"Зниження частки споживачів від 15 до 25 років пов'язане з переходом даної аудиторії на інші товари імпульсної покупки, які активно рекламуються, наприклад, снеки", - пояснює ситуацію Юлія Волкова. При цьому, за її словами, компанія "Геркулес" у цьому сезоні не планує витрачати гроші на рекламу, за винятком локальних цінових акцій. Тому що, як показує практика, коли наступає жара, головне - це гарна дистрибуція та логістика.
За даними асоціації українських виробників "Морозиво та заморожені продукти", середньостатистичний українець з'їдає близько 2,5 кілограма морозива на рік, тоді як європеєць близько 3,5 кілограма. Чому так виходить, відповісти не можуть навіть морозивники з налагодженим збутом.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас