Депутатів прикликали до бар'єру — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутатів прикликали до бар'єру

Казна та Політика
391
Вчора комітет Верховної ради з питань податкової та митної політики підтримав подолання вето на закон "Про внесення змін до закону "Про митний тариф України", яким вводиться відтермінування зниження низки імпортних мит до 2009 року.
Це рішення, незважаючи на ризики торговельних санкцій з боку країн-членів СОТ, схвалили БЮТ і Партія регіонів. Однак у зв'язку із блокуванням роботи парламенту голосування може бути перенесене на осінь, відзначають у БЮТ.
Відхилений 20 червня президентом закон був прийнятий 3 червня голосами 367 народних депутатів. Документ приводив митний режим України у відповідність із нормами протоколу про вступ країни до Світової організації торгівлі (СОТ), але містив доповнення №2, що відкладає зниження мит на імпорт автомобілів, алкогольної та безалкогольної продукції, какао-порошку, шоколаду та м'яса до 1 січня 2009 року. Ця норма викликала протест США, ЄС, Канади, Норвегії і Японії.
Засідання парламентського комітету з питань податкової та митної політики, присвячене обговоренню вето президента на закон №2351 "Про внесення змін до закону "Про митний тариф України", було заплановано на 14.30. Однак, як виявилося, у присутності журналістів комітет зацікавлений не був. За інформацією Комерсанта, розгляд закону почалося об 11.00 і протривав недовго. За подолання вето проголосувало більшість членів комітету. "Я був єдиним, хто голосував проти. По суті, подолання вето підтримали всі парламентські фракції, за винятком комуністів, які взагалі не беруть участь в обговоренні питань, пов'язаних із СОТ",- заявив глава комітету Сергій Терьохін (БЮТ). Свою позицію він пояснив "солідарністю з позицією уряду, що виступив проти порушення Україною міжнародних зобов'язань".
Втім, за словами члена комітету Олега Царьова (Партія регіонів), ініціаторами подолання вето виступили БЮТ і Партія регіонів. "Ми вирішили підтримати вітчизняного виробника і погодилися з позицією, що розгляд у рамках СОТ нічим не загрожує (Україні), тому що затягнеться до 2009 року (коли набувають чинності нові ставки)",- пояснив він. "Проблема адаптації української промисловості до умов СОТ збільшилася тим, що уряд дотепер не подав до Ради програму підтримки вітчизняних виробників,- сказав заступник глави фракції Партії регіонів Анатолій Кінах.- Тому ми змушені в такий спосіб захищати інтереси галузей, найбільш постраждалих від вступу до СОТ". Голосів фракцій Партії регіонів і БЮТ буде досить для подолання вето. До того ж їх може підтримати й блок Литвина - вчора за подолання вето голосувала секретар комітету Катерина Кащук, яка є членом блоку Литвина.
У пропрезидентській фракції "Наша Україна-Народна самооборона" (НУНС) не мають наміру долати вето. Заступник глави комітету Микола Катеринчук (НУНС), щкий був відсутнім на засіданні, повідомив, що депутати від НУНС будуть голосувати самостійно. "Але я планую повідомити фракції свою позицію: цей документ не варто підтримувати",- заявив він. "Ми вже один раз голосували за цей законопроект, щоб продемонструвати коаліційну єдність. Але подолання вето в домовленостях не було. Тому ми за цей документ голосувати не будемо",- заявив народний депутат Ксенія Ляпіна (НУНС).
Терьохін вважає, що вето може бути подолано в першій половині липня. "Парламент працює до 15 липня, і я за настроями депутатів відчуваю, що ще до канікул це питання буде поставлений і вето буде подолано",- відзначив він. Про підтримку такого кроку депутатами від БЮТ заявив і заступник глави фракції Андрій Кожем"якін: "Ви знаєте, що цей комітет очолює член нашої фракції Сергій Терьохін. Він же був ініціатором цього законопроекту. Тому фракція БЮТ підтримає його". Тим часом Кожем"якін не зміг пообіцяти, що фракція БЮТ розблокує роботу парламенту: "За моєю інформацією, голосування з 8 по 12 липня буде вкрай складним".
Нагадаємо, депутати від Партії регіонів вимагають відставки уряду та офіційного визнання розпаду парламентської коаліції. Таким чином, існує ймовірність, що подолання вето відбудеться лише восени - на третьоій сесії Верховної ради.
Готові до подолання вето й у секретаріаті президента. "На засіданні комітету заступник глави секретаріату Андрій Гончарук виклав нашу позицію, додавши нові аргументи. Тепер ми будемо готуватися до розгляду цього питання всією Радою",- сказав джерело у відомстві.
Рішення комітету подолати вето є негативним сигналом для бізнесу. "Збулися наші негативні прогнози, що подолання вето дуже імовірно,- сказав директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олег Назаренко.- Тепер вже компанії-імпортери однозначно не будуть знижувати ціни на свою продукцію". Крім того, цілком можливі санкції з боку країн-членів СОТ.
Як розповіло джерело в секретаріаті СОТ в Женеві,деякі країни вже готовують позов в Орган з врегулюванню суперечок СОТ. "Відразу після набрання законом чинності, тому що нинішні наміри нічого не значать, можлива й інша санкція - країни, які вважають себе потерпілими, одержать право ввести щодо України адекватні санкції для покриття збитку",- відзначив співрозмовник.
Аналітик ІК Dragon Capital Віталій Ваврищук уточнює, що покаранням стануть не фінансові санкції, а введення країнами обмежень українського експорту. "Дійсно, за нормами СОТ таке розслідування протриває не менше півроку і закінчиться в 2009 році, коли нові ставки наберуть чинності. Але прецедент, коли правила СОТ порушує країна-новачок, імовірно, призведе до того, що це порушення не буде спущено на гальмах і санкції проти України будуть введені",- спрогнозував експерт.
Депутати ж допускають, що зможуть обміняти подолання вето на підтримку українського бізнесу. "Дійсно, порушуючи міжнародні зобов'язання, ми псуємо імідж України як обов'язкового переговірника. Тому якщо уряд представить дійові заходи з підтримки цих галузей, можна буде не долати вето",- сказав Анатолій Кінах.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас