Ріст цін на енергоносії віджахнув німецьких споживачів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ріст цін на енергоносії віджахнув німецьких споживачів

Енергетика
139
Висока інфляція й ріст цін на продукти та енергоносії змушують німців міцніше затягти пояси. У червні індекс споживчої активності впав до рекордно низького рівня.
Центр дослідження суспільної думки Gf представив 24 червня щомісячний звіт про споживчу активність у Німеччині. Як з'ясувалося, настрій у німецького покупця - похмурий, як ніколи. Готовність споживачів до здійснення великих покупок упала до рекордно низького за останні три роки рівня.
Лише за минулий місяць індекс споживчої активності впав з 4,7 до 3,9 пункти. Тому автори дослідження знизили річний прогноз росту приватного споживання до 0,5 відсотка. Ще на початку року соціологи були настроєні більш оптимістично: 1,5 відсотка.
Головними факторами, що позначилися негативно на споживчому кліматі, в Gf вважають зненацька високий рівень інфляції (3 відсотки з початку року) і ріст цін на продукти харчування, газ, бензин та електроенергію.
Зниження споживчої активності неминуче відіб'ється на кон'юнктурі в цілому, оскільки на приватне споживання доводиться левина частка ВВП у Німеччині, відзначають соціологи. Масла у вогонь підливає недавня іпотечна криза в США та її наслідки для світової економіки й зміцнення курсу євро.
Втім, є в Німеччині й галузі, які можуть похвастатися припливом покупців. Зокрема, ріст продажів у першому півріччі зафіксований у магазинах, що торгують побутовою електронікою. Експерти Gf пояснюють активність споживачів великими спортивними турнірами - чемпіонатом Європи з футболу й майбутніми в серпні літніми Олімпійськими іграми.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас