Україна стала ринком збуту для Африки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна стала ринком збуту для Африки

Казна та Політика
1354
З початку року вітчизняні компанії закупили на Чорному континенті товарів на суму 432 мільйона доларів. При цьому такі держави, як Комори, Замбія, Ангола та Сомалі, збільшили свої показники зовнішньої торгівлі з Україною в тисячі разів. "Це пов'язано з низьким рівнем імпорту із цих країн у попередні роки", - пояснює аналітик "CASE-Україна" Володимир Дубровський.
Золото і фініки з Африки
Лідером з поставок в Україну серед африканських держав є Гана. За даними Держкомстату, з початку року ця держава "заробила" 121 мільйон доларів на українських споживачах. На другому місці - Південна Африка, третє дісталося Єгиптові. "Основна складова експорту цих країн - овочі та фрукти. Україна закуповує в Африки фініки, кокосове та пальмове масла, апельсини, банани", - розповідає директор департаменту розвитку споживчих ринків Мінагрополітики Анатолій Розгон. На його думку, настільки істотне збільшення імпорту із цих країн пов'язане з ростом споживчого попиту та більш лояльним відношенням до африканської продукції. Крім рослинної продукції, українці ввозять із Африки дорогоцінні метали і каміння, рідкі породи дерева для виробництва меблів.
Лояльні покупці
Втім, Україна також зацікавлена в торгівлі із Чорним континентом. "Українським компаніям куди легше захопити ринок африканських країн, що розвиваються, ніж європейський, - пояснює Дубровський. - Африка не настільки причеплива до якості продукції". Разом з тим, на думку експерта, існує багато ризиків - корупція, збройні конфлікти, відсутність інфраструктури. За чотири місяці поточного року завдяки лояльності африканських споживачів Україні вдалося залучити 1 мільярд доларів проти 846 мільйонів роком раніше.
Крім Африки, Україна значно збільшила свій експорт у такі країни, як Шрі-Ланка, Філіппіни. Аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь вважає, що це пов'язано з високими темпами будівництва. "Азіатські країни - ринки збуту українського металобрухту та будівельних матеріалів", - говорить Жолудь.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас