Електричне переладнання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Електричне переладнання

Енергетика
534
Мінпаливенерго пропонує нові правила формування тарифів на електроенергію для теплових компаній, що генерують, працюючих у так називаному конкурентному секторі енергоринку.
Питання про їхнє введення буде розглядатися на найближчому засіданні Національної комісії регулювання електроенергетики (НКРЕ) 26 червня. Якщо рішення буде схвалено, зміни набудуть чинності вже 1 липня.
Енергетики демпінгують
Чиновники з Мінпаливенерго пропонують, щоб частина енергогенеруючих компаній (мова йде про ТЕС) продавали кіловати по так називаній "заявленій вартості". Зараз оптова ринкова ціна на електроенергію формується як середньоарифметична (спрощено) - з фіксованої ціни АЕС і гідроелектростанцій плюс ціна електроенергії від ТЕС, обумовлена в результаті конкурсу цінових заявок.
Сьогодні в забезпеченні країни електроенергією беруть участь тільки ті блоки ТЕС, які пропонують у кожний конкретний день найбільш низьку вартість за свою й без того дорогу продукцію, або ті ТЕС, які готові пускатися/зупинятися за вказівкою диспетчера енергоринку для регулювання пікових навантажень протягом дня, чого не можуть зробити АЕС та ГЕС. Відповідно, хто пропонує меншу ціну й готовність маневрувати встаткуванням, той затребуваний на ринку.
Однак всі енергогенеруючі компанії, що пройшли конкурс, тобто включені диспетчером у графік навантаження, одержують за свою продукцію однакову, максимально високу ціну, незалежно від поданої заявки. Вона визначається по "верхній планці" - найвищої заявленої вартості електроенергії (її пропонують ТЕС, що використовують у своїй роботі переважно газ). "Через таку систему тарифоутворення деякі компанії демпінгують, щоб виграти на ринку заявок, потім включитися в роботу й дістати кошти", - пояснив "ДЕЛУ" глава Нацкомісії регулювання електроенергетики Валерій Кальченко.
Крім того, за його словами, занижувати заявлену вартість електроенергії дозволяє й інший фактор. Компанії розуміють, що у випадку одержання замовлення зможуть компенсувати демпінгові тарифи за рахунок додаткових статей доходів - плати за робочу потужність і маневреність.
Однак варто помітити, що маневрений режим роботи енергоблоку не дуже гарний для встаткування ТЕС. Схоже порівняння, мабуть, з їздою автомобіля по трасі й коротких перебіжках із включенням і вимиканням двигуна в пробках по місту. Істотно збільшується витрата палива, зношується встаткування, збільшується ймовірність аварійних зупинок.
Як зміняться правила
Інтереси НАЕК "Енергоатом" та "Укргідроенерго" порушені не будуть. Тарифи на їхню електроенергію затверджуються НКРЕ. Для генкомпаній ТЕС з'являється можливість одержувати платежі за електроенергію в заявленому ними ж розмірі. Тобто хто заявить більшу ціну, той одержить більше грошей. Результат такого нововведення вгадати неважко.
Електроенергія подорожчає
За словами співрозмовника "ДЕЛА", нові принципи тарифоутворення можуть привести до завищення вартості електроенергії окремими учасниками ринку, що в результаті відіб'ється на оптовій ціні електроенергії. "Зараз проводяться тестові розрахунки, - пояснює джерело. - Вони показують, що генерація намагається завищувати свої цінові заявки, потрапити в групу більш дорогих блоків й одержати за електроенергію високу, економічно необґрунтовану ціну".
Цей процес можна пояснити двома факторами. По-перше, з генкомпаній знімається необхідність вишукування дешевих паливних ресурсів. "Навіщо намагатися здешевлювати, якщо за якою б ціною паливо не купувалося, воно однаково окупиться після продажу на ринку?" - запитує генеральний директор "Київенерго" Сергій Титенко. Не будуть зацікавлені ТЕС й у зниженні частки дорогого газу в загальній структурі палива (за результатами 2007 року, частка газу в різних компаній, що генерують, коливається від 1,0 до 19,6%). Очікувати збільшення ефективності роботи енергоблоків теплових електростанцій також не варто - одержуючи свою заявлену ціну на товар, компанія навряд чи буде прагнути істотно мінімізувати витрати виробництва, вкладати значні суми в ремонти й модернізацію.
Все це приведе до зниження інвестиційної привабливості теплової генерації й ударить по кінцевому споживачі.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас