Продовольства вистачить на півроку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Продовольства вистачить на півроку

Аграрний ринок
607
У другому півріччі стабільними залишаться ціни на соняшникову олію та лікеро-горілчані вироби, однак варто очікувати подорожчання цукру та продукції молпрому.
У другій половині року істотно подорожчає цукор - незважаючи на надлишок продукції в країні і значних перехідних запасів, профільна асоціація прогнозує вересневу ціну на рівні 4 грн./кг (із сировини нового врожаю, великий опт) проти нинішніх 2,8-3,2 грн./кг. За словами голови Національної асоціації цукровиробників "Укрцукор" Миколи Ярчука, зростання цін обумовлено значним скороченням площ під вирощування цукрового буряка (під урожай 2008 р. аграрії засіяли 402 тис. га цукрового буряка проти 640 тис. га торік). "Безумовно, дефіцит сировини трохи компенсується перехідними залишками, але ціна буде близько 4 грн./кг",- говорить Микола Ярчук.
Крім скорочення сировинної бази, до росту цін призведе подорожчання складових собівартості - вапняного каменю (використається при переробці буряка) вугілля, газу. Оптова ціна 4 грн. означає ціну в роздробі до 4,5-5 грн./кг залежно від умов поставки. Якщо прогноз збудеться, експерти називають цукрові компанії в числі кандидатів на перевірки з боку уряду. "От зараз розберуться з м'ясом, потім цукор подорожчає",- говорить Микола Верницький, директор компанії "Про Агро".
На осінь прогнозують і подорожчання молочних продуктів, хоча зараз спостерігається деяке зниження цін на них через сезонне підвищення пропозиції сировини. "Можливе здешевлення продукції на 5-7%. Але восени знову можна чекати значного підвищення цін - у кілька разів",- говорить Василь Бондаренко, глава асоціації "Укрмолпром". Стабільними залишаться ціни на лікеро-горілчану продукцію. "Горілка дорожчати не буде,- впевнений директор асоціації "Союз оптовиків і виробників алкоголю та тютюну" Володимир Демчак.- Максимальне підвищення виллється в декілька відсотка". За його словами, основними факторами, що впливають на ціни, є податкові платежі та вартість сировини. "Спирт дорожчати, здається, не повинен, тому що зерна в країні завалися. Дуже важливо, чи не буде мінятися оподатковування - акцизу",- говорить він. На його думку, виробники горілки намагаються не піднімати зараз ціни, тому що спостерігається скорочення споживання горілочної продукції. СОВАТ прогнозував в 2008 р. у порівнянні з 2007 р. зростання виробництва горілки та інших міцних спиртних напоїв на 2-3%, або на 0,7-1,1 млн. дав, до 37,8-38,2 млн. дав.
Стабільні ціни обіцяють і виробники соняшникової олії. "Зараз відпускна ціна становить 9,3-9,8 грн. Вона мінятися в найближчим часом не буде",- говорить директор асоціації "Укроліяпром" Степан Капшук. За його словами, зберегти устояну ціну дозволить зростання виробництва олійних культур і особливо соняшника. Крім того, підвищення цін навряд чи можливе в умовах затовареного внутрішнього ринку - зараз на ньому сформувався надлишок (понад 300 тис т олії при потребі внутрішнього ринку 160 тис. т), пов'язаний із введенням квотування експорту, що діяв в Україні з березня по червень.
Крім того, незважаючи на лібералізацію експорту, зараз компанії не здійснюють експорт у ЄС, на який раніше доводилося до 50% поставок, через скандал з виявленим забрудненим соняшникової олії.
Невизначеною залишається ситуація на ринку м'яса. За словами голови ради директорів Союзу птахівників Олександра Бакуменко, за п'ять місяців поточного року собівартість продукції птахівництва зросла в 1,6 рази за рахунок підвищення вартості її складових (зернові, шрот, енергоносії, паливо, зарплата), оптові ціни зросли в 1,4 рази. Проте подальше зростання цін може загальмуватися через активну політику з їх зниження, проведеної урядом,- зокрема, шляхом держінтервенцій з Держкомрезерву та регулювання цін основних виробників. У цей час роздрібні ціни на м'ясо птаха (тушки бройлера) у країні в середньому становлять 17,5-18 грн./кг.
У травні зростання індексу споживчих цін склало 1,3% у порівнянні із квітнем. Базовий індекс споживчих цін виріс на 1,8%. За даними Держкомстату, у порівнянні із груднем 2007 р. індекс споживчих цін збільшився на 14,6%, а базовий індекс - на 10,4%. За даними Держкомстату, зростання інфляції в Україні в травні 2008 р. щодо квітня склав 1,3%. Показник інфляції щодо травня 2007 р. - 31,1%.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас