Переможець Євро-2012 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Переможець Євро-2012

Казна та Політика
766
Київська міськадміністрація погодила умови демонтажу торгового центра "Троїцький". Цей об'єкт зводила фірма "Юджин", підконтрольна бізнесменові Вадиму Новинському. Конфлікт навколо торгового центра виник, після того як Україна виграла право проведення Євро-2012. Президент УЄФА Мішель Платіні категорично заявив, що якщо будівля перед головним стадіоном країни не буде знесена, матчі чемпіонату Європи в Києві проводитися не будуть. На думку футбольних чиновників, "Троїцький" загрожував безпеці відвідувачів стадіону.
Переговори із власником будівництва, який вимагав значної компенсації, затягувалися. Рік консультацій закінчився практично нічим. Але буквально за день до контрольного візиту інспекторів УЄФА в Київ влада пішла на умови забудовника.
Замість демонтажу "Троїцького" компанія Новинського одержить близько 80 гектарів у районі Національного виставочного комплексу "Експоцентр України". Експерти називають цю ділянку одним із найвигідніших варіантів. Він розташований у зеленій зоні столиці, а його вартість оцінюється як мінімум в 400 мільйонів доларів.
Варто нагадати, що площа скандальної забудови біля НСК "Олімпійський" становить усього лише 7 гектарів. А Вадим Новинський, який купив недобудований торговий центр торік, виклав за нього, за даними аналітиків, не більше 40 мільйонів доларів.
Вадим Новинський поклав око на "Троїцький" відразу після перемоги спільної українсько-польської заявки на проведення Євро-2012. Влітку минулого року "Смарт-холдинг", підконтрольний цьому бізнесменові, придбав 50% скандального ТРЦ у литовської компанії Hanner. За експертними оцінками, вартість угоди склала близько 20 мільйонів доларів. У березні нинішнього року Новинський докупив 50% акцій, що залишилися, у компанії "Нест". Відразу після покупки представники "Смарт-холдинга" заявили про те, що ТРЦ не будуть зносити доти, поки Київ не запропонує адекватну ділянку.
Боротьба за ділянку
Офіційне підписання угоди між міськадміністрацією, "Юджином" та Державним управлінням справами, якому й належить майно "Експоцентра", повинне відбутися завтра. "На ньому буде присутній президент і віце-прем'єр Іван Васюник", - повідомив перший заступник глави міськадміністрації Анатолій Голубченко. За його словами, підготовлений вже проект угоди, і його уважно вивчають юридичні департаменти всіх трьох сторін. У самому "Смарт -холдингу" підписання договору не коментують. "Іде діалог. І поки він не закінчився, говорити про що-небудь рано", - заявив вчора прес-секретар компанії Ірина Харченко.
Джерело " ДЕЛА" у Київській міськадміністрації розповідає, що "Смарт-холдинг" споконвічно був зацікавлений саме в цій ділянці. "Компанії пропонувалося багато варіантів, але тільки за пропозицією по виділенню цієї ділянки пішло підписання угоди", - говорить джерело. Генеральний директор агентства нерухомості "Український будинок" Руслан Безуглий оцінює приблизну вартість ділянки, виділеного "Юджину", в 1,5-2 мільярда гривень. "Все залежить від того, що на цій ділянці буде будуватися. Якщо це буде комерційна нерухомість, вартість складе 2 мільярди, якщо розважальний центр - менше", - вважає експерт.
Знос наближається
Відповідно до умов договору, Держуправсправами передає частину майна "Експоцентра" Київській міськадміністрації. Після цього столична влада своїм рішенням передає 80 гектарів компанії "Юджин". Однак земля переходить у власність міста від Держуправління справами не безкоштовно. Протягом декількох років місцева влада змушена буде виплачувати 220 мільйонів гривень компенсації частинами. За словами Анатолія Голубченко, виплати будуть здійснюватися за рахунок бюджетних грошей і цього року складуть близько 30 мільйонів гривень. "Це успіх, що нам і Держуправсправами вдалося домовитися про таку суму. Споконвічно вона була такою ж, тільки в доларах", - підкреслив Голубченко.
У суму компенсації вже включена вартість робіт з демонтажу "Троїцького". Вона становить 21,4 мільйони гривень. Керувати роботами буде компанія "Агропромислова група". Вчора її представник Віталій Гандрабура заявив про готовність почати роботи. Однак їхньому старту заважають невирішені юридичні питання. "Ми ще офіційно не є підрядником, потрібно підписати угоду. Як тільки вона буде підписана, відразу приступимося до робіт", - говорить Гандрабура.
Раніше підрядником робіт з демонтажу була компанія "Метробуд". Але Голубченко відсторонив компанію від участі в проекті, оскільки вона протягом трьох місяців не займалася його реалізацією. Разом з тим, "Метробуд" залишився підрядником по проведенню робіт у підземній частині "Троїцького". Вона, відповідно до умов проекту договору, залишається у власності компанії "Юджин".
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас