В "Енергоатомі" сталася аварія — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В "Енергоатомі" сталася аварія

Енергетика
716
Оператор атомних електростанцій НАЕК "Енергоатом" опинився на межі банкрутства - вчора компанія повідомила, що Господарський суд Києва збудив щодо неї відповідну справу.
Це стало можливим через те, що з кінця травня по початок червня заборона на банкрутство державних енергокомпаній не діяла. І хоча зараз вона відновлена, суди можуть сильно нашкодити компанії, вважають юристи.
Як розповіли вчора у Національної атомної енергогенеруючій компанії (НАЕК) "Енергоатом", 3 червня Господарський суд Києва за позовом компаній-кредиторів порушив справу про банкрутство оператора. Позови були подані ТОВ "Енергія МК", ТОВ "Промислово-комерційна фірма "Енергоресурс" та ЗАТ "Укрспецресурс", заборгованість оператора перед якими становить 26,519 млн грн, 811 тис. грн і 758 тис. грн відповідно. Попереднє слухання призначене на 2 липня.
НАЕК "Енергоатом" - оператор чотирьох діючих в Україні атомних електростанцій: Запорізької, Південно-Української, Ровенської та Хмельницької загальною потужністю 13,835 Гвт. Виторг в 2007 році склав 7 млрд грн, чистий прибуток - 345 млн грн.
Порушення справи про банкрутство "Енергоатома" стало можливим завдяки рішенню Конституційного суду, що наприкінці травня призупинив чинність закону №2711 "Про заходи, спрямовані на забезпечення стабільного функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу", пояснили в НАЕК.
Нагадаємо, 22 травня неконституційним було визнано низку пунктів закону "Про держбюджет України на 2008 рік і про внесення змін у деякі законодавчі акти України". Це скасувало закон №2711, що забороняє банкрутство державних енергокомпаній. Однак вже 3 червня Верховна рада прийняла в цілому, а президент Віктор Ющенко підписав законопроект №2481 "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України", що дозволило пролонгувати закон №2711. Таким чином, за даними "Енергоатома", мораторій на банкрутство енергокомпаній було припинено з 22 травня по 3 червня включно.
Порушення справи про банкрутство та визнання "Енергоатома" банкрутом - не те саме, відзначає партнер юридичної компанії "Правові партнери" Андрій Доманський. За його словами, суд може керуватися законодавчими актами, які діють не тільки на момент порушення справи про банкрутство, але й на момент винесення судом рішення. "Хоча я не виключаю, що юристи позивачів будуть наполягати на застосуванні норм, що діяли на момент подачі позовів",- говорить Доманський. З ним погоджується юрист компанії "Пісків і партнери" Геннадій Пісков: "Якщо на момент порушення справи про банкрутство "Енергоатома" закон №2711 не діяв, то суд вправі виключити будь-які посилання на нього".
Одержати коментарі в "Енергії МК", "Енергоресурсі" і "Укрспецресурсу" вчора не вдалося.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас