Експерти: Багато інвестфондів починають відновлюватися після кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Багато інвестфондів починають відновлюватися після кризи

Фондовий ринок
470
Хеджеві фонди впродовж довгого часу сприймалися інвесторами як досить легкий спосіб заробити гроші.
Проте минулий рік розвінчав цей стереотип: після серпневої кризи кредитів рівня subprime, хедж-фонди принесли своїм клієнтам лише збитки, передає Reuters.
Проте, експерти відзначають, що незабаром ця індустрія може почати відновлюватися, оскільки менеджери і інвестори зробили висновки з минулих помилок і навчилися заробляти навіть в умовах підвищеної волатильності світових ринків.
Наприклад, на думку засновника нью-йоркського хеджевого фонду Paulson & Co Джона Полсона, зараз з'явилася можливість заробити величезні гроші, і цим необхідно користуватися. Згоден з ним і глава Hermitage Capital Management Біл Браудер: він запевняє, що в даний час хедж-індустрія починає поступово відновлюватися, і перед інвесторами відкриваються прекрасні можливості. Наприклад, в I кварталі 2008р. індекс Credit Suisse/Tremont, що відстежує майже 300 хеджевих фондів, втратив близько 2%. Проте в травні він здивував інвесторів, піднявшись на 2%.
Більше того, навіть так звані квантитативні хедж-фонди, які здійснюють операції на основі складних математичних моделей, починають поступово відновлюватися від літнього краху. І це при тому, що вони постраждали від кризи більше інших фондів: лише за січень 2008р., за даними Hedge Fund Research, вони втратили близько 6% вартості, а деякі фонди взагалі припинили своє існування внаслідок величезного відтоку клієнтів. Проте зараз у них дійсно з'явилася можливість повернути втрачені гроші, вважають учасники ринку. "Багато фондів починають поступово "видужувати". Справи у них дійсно йдуть краще, ніж, скажімо, кілька місяців тому", - відзначає представник Goldman Sachs Asset Management Роберт Літтерман.
Правда, таку оптимістичну точку зору поділяють далеко не всі експерти. Наприклад, деякі говорять про те, що цього року багатьом хедж-фондам доведеться припинити своє існування. "2008 р. стане для багатьох інвестиційних фондів украй невдалим. Ти думаєш, що втрати складуть близько 2%, а насправді фонд втратив вже близько 20%. Проблема в тому, що не знаєш, чого чекати", - відзначає представник одного з хедж-фондів, який вважав за краще залишитися неназваним. А деякі інвестори додають, що перед тим, як хедж-фонди почнуть відновлюватися, пройде ще не один місяць. "Правила гри міняються. Виживуть тільки сильні", - вважає глава приватної інвестиційної компанії Holland & Co Майкл Голланд.
Хоча, варто відзначити, що навіть це зрештою може піти на користь хеджевій індустрії, оскільки після закінчення кризи на ринку залишаться тільки найбільш кваліфіковані менеджери і найкрупніші фонди. Учасники ринку також вважають, що поточна криза приведе до повного перегляду інвестфондами своїх систем управління і звітності, що рано чи пізно сприятливо позначиться на діяльності всієї інвестиційної індустрії.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас